kompozycja destylatów, które powstały za czasów Pierre’a Groulta, czyli na początku XX wieku. Trunek miękki, subtelny z nutami przypraw, tanin, mnóstwo jabłek, słodkich, pieczonych, do tego cynamon i mech, tuja, czarnoziem. Smak leśny, żywiczny, igliwie. Finisz tabaczny, jabłka w popiele.

Destylarnia Roger Groult mieści się na wzgórzu w St. Cyr du Ronceray, w samym sercu Pays d’Auge, a jej historia sięga XVIII wieku. W 1860 roku Pierre Groult (1830-1918) rozpoczął przygodę z kalwadosem, by już w 1893 otrzymać za swoje wyroby złoty medal. Kontynuatorem był jego syn Leon (1874-1923), który przysporzył się do rozwinięcia produkcji i sprzedaży w regionie. Syn Leona, Roger (1905-1988), był jego godnym następcą i to pod jego rządami destylarnia rozkwitła i stała się marką rozpoznawalną w całej Francji. Jean-Pierre (1946-2008) natomiast był pionierem w eksporcie destylatu z Normandii. Piąte pokolenie, którego przedstawicielem jest syn Jean-Pierra, Jean-Roger, z zachowaniem tradycyjnych metod kontynuuje liczącą ponad 150 lat rodzinną tradycję. Obecnie ich produkty są eksportowane do ponad 30 krajów.

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail