Roggejenever

holenderska brandy robiona w 70% na bazie żytniego destylatu, w 30% jest to tzw. mountwijn, czyli słodowy destylat z dodatkiem jagód jałowca, w smaku przypomina amerykańską czy kanadyjską whiskey typu rye – jest słodkawa, a jednocześnie ma w sobie ostre żytnie nuty. Starzona w beczkach, tym szlachetniejsza im dłużej leżakuje, minimalny okres to 6 miesięcy, ale bywa że starzenie trwa i 15 lat. Moc – 35-42%. Popularne marki to: Zuidam Rogge Genever, Amsterdamsche Rogge Jenever czy A.v. Wees Roggenaer.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.