Roner

jedna z najważniejszych marek na włoskim rynku producentów grappy i owocowych brandy. Niektóre ich trunki, jak np. Grappa Cabernet 1940 – wypuszczona w 2010 roku z okazji 70. urodzin Andreasa Ronera – to mistrzostwo sztuki destylacji, kupażowania i starzenia alkoholi. Firma powstała zaraz po II wojnie światowej, w 1946 roku, założona przez Gottfrieda Ronera i pozostaje w rodzinnych rękach, dziś w zarządzie zasiadają już wnukowie założyciela. Zaczynali od jednego miedzianego alembika, dziś są największym we Włoszech producentem owocowych brandy, robią m.in. jedną z najlepszych na świecie gruszkowic (Roner Acquavite di Pere Williams – z całą gruszką zamkniętą w środku butelki). Od 1999 roku oprócz gorzelni mają także swoją winnicę, po wykupieniu rodzinnej firmy Ritterhof. Gorzelnię w miejscowości Tramin można zwiedzać, warto też odwiedzić wspaniały sklep, gdzie można na miejscu popróbować wszystkich trunków. Oferta obejmuje kilkadziesiąt wysokiej jakości alkoholi. Z oferty grappy najbardziej znane to: La Oro, Bianca, La Delicata i La Morbida, ale koniecznie należy popróbować ich grapp jednorodnych: Sauvignon, Cabernet, Gewürztraminer, Piont Noir, Vernatsch, Muscat, Chardonnay, Müller Thurgau, Lagrein i innych. Te lepsze zebrane są w serii Roner Raritas, warta polecenia jest też seria starzonych trunków Simfonie. Do najlepszych należą grappy z serii Single-Varietal Grappa Riserva oraz te okolicznościowe, jak wspomniana Grappa Cabernet 1940. Są też grappy z dodatkami np. gałązki ruty czy górskiej sosny. Oferta owocowych brandy, poza gruszkowicą Williams, obejmuje: malinowicę, wiśniowicę, jabłowicę (z odmiany jabłek Gravensteiner), śliwowicę, morelowicę, obstlera (miks destylatu gruszkowego i jabłkowego), jarzębinowicę i wiele innych. Są to stosunkowo drogie alkohole, ale z najwyższej półki w swoich kategoriach, a dla bogatych i wybrednych jest jeszcze seria długo starzonych owocowych brandy – Raritas. Oczywiście, jak każda włoska destylarnia, oferują też wielką gamę likierów, od tradycyjnych jak: amaretto, limoncello, myrtillo, fragole di bosco, bombardino czy marille, po bardzo wymyślne, w tym maceraty z alpejskich korzeni i ziół – np. jałowcowy Kranewit, gorzki Alpler czy jeszcze bardziej gorzkie Südtiroler Enzian. W Polsce wiele produktów Ronera jest dostępnych w wyspecjalizowanych sklepach, ich importerem jest firma M&P.

1 komentarz do “Roner”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.