jedna z najważniejszych marek na włoskim rynku producentów grappy i owocowych brandy. Niektóre ich trunki, jak np. Grappa Cabernet 1940 – wypuszczona w 2010 roku z okazji 70. urodzin Andreasa Ronera – to mistrzostwo sztuki destylacji, kupażowania i starzenia alkoholi. Firma powstała zaraz po II wojnie światowej, w 1946 roku, założona przez Gottfrieda Ronera i pozostaje w rodzinnych rękach, dziś w zarządzie zasiadają już wnukowie założyciela. Zaczynali od jednego miedzianego alembika, dziś są największym we Włoszech producentem owocowych brandy, robią m.in. jedną z najlepszych na świecie gruszkowic (Roner Acquavite di Pere Williams – z całą gruszką zamkniętą w środku butelki). Od 1999 roku oprócz gorzelni mają także swoją winnicę, po wykupieniu rodzinnej firmy Ritterhof. Gorzelnię w miejscowości Tramin można zwiedzać, warto też odwiedzić wspaniały sklep, gdzie można na miejscu popróbować wszystkich trunków. Oferta obejmuje kilkadziesiąt wysokiej jakości alkoholi. Z oferty grappy najbardziej znane to: La Oro, Bianca, La Delicata i La Morbida, ale koniecznie należy popróbować ich grapp jednorodnych: Sauvignon, Cabernet, Gewürztraminer, Piont Noir, Vernatsch, Muscat, Chardonnay, Müller Thurgau, Lagrein i innych. Te lepsze zebrane są w serii Roner Raritas, warta polecenia jest też seria starzonych trunków Simfonie. Do najlepszych należą grappy z serii Single-Varietal Grappa Riserva oraz te okolicznościowe, jak wspomniana Grappa Cabernet 1940. Są też grappy z dodatkami np. gałązki ruty czy górskiej sosny. Oferta owocowych brandy, poza gruszkowicą Williams, obejmuje: malinowicę, wiśniowicę, jabłowicę (z odmiany jabłek Gravensteiner), śliwowicę, morelowicę, obstlera (miks destylatu gruszkowego i jabłkowego), jarzębinowicę i wiele innych. Są to stosunkowo drogie alkohole, ale z najwyższej półki w swoich kategoriach, a dla bogatych i wybrednych jest jeszcze seria długo starzonych owocowych brandy – Raritas. Oczywiście, jak każda włoska destylarnia, oferują też wielką gamę likierów, od tradycyjnych jak: amaretto, limoncello, myrtillo, fragole di bosco, bombardino czy marille, po bardzo wymyślne, w tym maceraty z alpejskich korzeni i ziół – np. jałowcowy Kranewit, gorzki Alpler czy jeszcze bardziej gorzkie Südtiroler Enzian. W Polsce wiele produktów Ronera jest dostępnych w wyspecjalizowanych sklepach, ich importerem jest firma M&P.
Branżę zmieniłeś? 🙂