Degustacje, Spirits
brandy de Jerez, wino

Różne oblicza PX

Różne oblicza PX

Udostępnij:

3 listopada w Domu Whisky w Warszawie odbyła się pierwsza w Polsce publiczna degustacja win i brandy z Bodegas Ximénez-Spínola. Powstali w 1729 roku, wciąż są w rodzinnych rękach, jako jedyni robią wina i brandy wyłącznie z winogron szczepu pedro ximénez i… nie koniecznie na słodko. Spotkanie prowadziła Inmaculada Cardenas de Cos, odpowiedzialna za eksport. Polskim importerem jest Dom Whisky.

Szczep pedro ximénez stanowi zaledwie 2% upraw w regionie Jerez de la Frontiera, prawdopodobnie trafił do Hiszpanii z Niemiec w XVI wieku.
W regionie Jerez de la Frontiera jest 300 słonecznych dni w roku, a jednocześnie duża wilgotność, dzięki bliskości oceanu. Zimy są lekkie, a lato bardzo gorące, temperatury sięgają 40 stopni. Unikatowym elementem krajobrazu jest biała kredowa ziemia, zwana albariza, która świetnie trzyma wodę.
W Ximénez-Spínola wszystkie winogrona zrywają ręcznie do koszy nie większych niż 10-15 kg. Mają 30 ha winnic. 21 dni trwa proces soleo, suszenia winogron. Z tony winogron uzyskują 200 l soku i ok. 90 l destylatu. Wina i brandy w większości dojrzewają w systemie solera.
Cudowna Brandy Tres Mil Botellas to jednokrotna destylacja wina PX Muy Viejo. Solera jest z 1948 roku. Wypuszczają zaledwie 300 butelek rocznie. Destylat 12 lat dojrzewa w beczkach z drewna z orzecha i 12 lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Zapach słodkiego tytoniu, słodkich wiśni, suszonych, lekko wędzonych śliwek, rodzynek, śliwek, pomarańczy, orzechów, vinegar. Pachnie jak likierowe wino, w ogóle nie czuć mocnego alkoholu.
Do spróbowania była też bardzo młoda Brandy Battonage i wina – różne oblicza szczepu PX, od bardzo wytrawnej wersji po bardzo słodką: Fermentación Lenta (14%), Exceptional Harvest (12,5%), Old Harvest (17%), PX Vintage (12%) i PX Muy Viejo (15%). W ofercie Domu Whisky są także m.in. brandy z kolekcji Ximénez-Spínola Cigars Club czy Brandy Diez Mil Botellas.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.