Muzyka, zabawa, tańce, dużo kolorów, rum, cachaça, dania kuchni karaibskiej, lody o smaku mojito, sok wyciskany z trzciny cukrowej, koktajle, pokazy foodpairingu, sesje cygarowe, akademia rumu, szkoła koktajlowa – oto atrakcje pierwszej edycji Rum Fest WWA.
Impreza odbyła się w przestrzeni Babka do Wynajęcia przy Rondzie Babka w Warszawie, świetnym punkcie komunikacyjnym i dostatecznie przestronnym na taką imprezę, z ogródkiem, gdzie mogły rozstawić się stragany z jedzeniem. Na parterze scena główna i pokazy oraz sklep festiwalowy i koktajle, a na piętrze stoiska wystawców. Obecni byli: CEDC z markami Appleton Estate i Mount Gay, Dictador, Festiwal Cachaça z selekcją kraftowych brazylijskich trunków, The Last Port, MV Poland z marką Angostura, United Beverages z rumami Brugal i Kraken, Pinot, Captain Morgan, Bacardi, Diageo z rumami Zacapa. Kilku dystrybutorów rumów zabrakło, nie było na festiwalu m.in.: M&P, Tudor House, Galerii Whisky, Toorank Polska czy Whisky Embassy, w związku z czym na degustację rumów wystarczał jeden dzień. Impreza zaczynała się o 16., część degustacyjna trwała do 22., a potem koncerty Rey Ceballo & Tripulacion Cubana, zabawa i tańce.
Niewiele było nowych rumów. Dopisali natomiast goście ze świata, warsztaty prowadzili m.in.: Daniele Biondi, Ian Burrell, Ruben Maduro, Milton Lima, Duane Dove, Joseph Seeletso, Ivan de Fonlcare, Maxine Gawron czy czarująca Letícia Nöbauer, a także polscy barmani, sommelierzy, dystrybutorzy i brand ambasadorzy, m.in.: Janusz Lemiesz, Adrian Szpadzik, Piotr Sajdak, Emil Oponowicz, Rafał Nawrot, Jerzy Kruk, Patryk Kozyra, Leszek Wedzicha, Patryk Kowalski, Mateusz Zabiegaj, Dawid Typa, o cygarach opowiadał Tomasz Sroka.
Dopisała publiczność, mimo iż o imprezie było niewiele informacji, do końca nie było wiadomo, kto będzie się wystawiał. W cenie biletu goście dostawali kieliszek, mini-informator (bez spisu wystawców), trzy żetony na bezpłatne rumy i jeden żeton na koktajl powitalny. Nie na każdym stoisku były bezpłatne rumy, więc żetony na niewiele wystarczały, ale wystawcy na ogół hojnie traktowali zainteresowanych rumem. Można było korzystać z bezpłatnych napojów z oferty Coca-Cola, niestety, woda w lodówce skończyła się bardzo szybko i już nie została uzupełniona, brakowało też wody do płukania kieliszków. Klimatyzacja była bardzo mało wydajna, a temperatura wraz z promilami na sali rosła. Mimo kilku mankamentów, impreza była udana, radosna karaibska atmosfera, kubańskie rytmy i rum sprawiły, że festiwal opuszczaliśmy roztańczonym krokiem.
Aqua Vitae rekomenduje
Najciekawsze nowości (oceny od 90/100)
Poz. | Marka | Gatunek | Kraj | Dystrybutor | Ocena |
1. | Monymusk 9YO 2010 EMB Habitation Velier | rum | Martynika | Last Port | 96,0 |
2. | Dictador Best of 1981 ex-B142 36YO | rum | Kolumbia | Dictador | 94,5 |
2. | Worthy Park Quatre Vins 2013 | rum | Jamajka | Last Port | 94,5 |
3 | Mount Gay 1703 Master Select 2018 10YO | rum | Barbados | CEDC | 94,0 |
4 | Piragibana 2012 | cachaça | Brazylia | Festiwal Cachaça | 93,5 |
5 | Chamarel 4YO 2014 | rum | Mauritius | Last Port | 92,5 |
5 | Botucal No 3 Pot Still Rum 2010 | rum | Wenezuela | Pinot | 92,5 |
6 | Reserva do Zito de Ipê | cachaça | Brazylia | Festiwal Cachaça | 90,5 |
7 | A. Michler Overproof | rum | Jamajka/Trynidad | Pinot | 90,0 |
7 | Angostura No 1 | rum | Trynidad | MV Poland | 90,0 |
7 | About Brasil Gold | cachaça | Brazylia | Festiwal Cachaça | 90,0 |
7 | Transcontinental Guadelupe 2013 | rum | Gwadelupa | Last Port | 90,0 |