Rusza emisja Wielkopolskiej Manufaktury Wódek

Wielkopolska Manufaktura Wódek SA planuje pozyskać kapitał na rozwój w wysokości 2,1 mln zł. Zapisy ruszyły 18 listopada. Spółka szacuje, że całkowita wartość przychodów netto ze sprzedaży w 2021 roku wyniesie 5,3 mln zł. Zgodnie z prognozami zarządu spółki, przychody ze sprzedaży powinny w dalszych latach nadal rosnąć, w przyszłym roku można spodziewać się ok. 15,5 mln zł, a w kolejnym – 21,4 mln zł. W prognozach spółka uwzględniła dane do 2027 roku.

Zakładane wzrosty mają być efektem realizacji założonej strategii rozwoju w trzech głównych obszarach działalności. Pierwszym z nich jest sprzedaż własnych wyrobów – ginu, wódek czystych, nalewek i produktów sezonowych. Drugi z obszarów to usługi, czyli rozlew usługowy, banderolowanie, import alkoholi, magazynowanie. Trzecim i ostatnim jest dystrybucja zagranicznych alkoholi klasy premium, czyli przychód ze sprzedaży towarów.

W dalszej perspektywie Wielkopolska Manufaktura Wódek rozważa debiut na NewConnect w 2023 roku (wprowadzenie akcji spółki do obrotu zorganizowanego uzależnione będzie od uwarunkowań rynkowych, aktualnej sytuacji spółki i spełnienia wymogów wynikających z przepisów prawa i regulacji podmiotu zarządzającego tym rynkiem).
– Wielkopolską Manufakturę Wódek prowadzimy w sposób nowoczesny, jak startup w USA, czy tzw. foodtechy. Wykorzystujemy wieloletnią obecność na rynku, współpracujemy z niemal wszystkimi producentami wódek i likierów, mamy zaplecze technologiczne i infrastrukturę. Cały czas inwestujemy w pracę nad markami własnymi, udoskonalamy technologię. Dzięki temu w tym roku odnotujemy wyższe przychody niż w roku poprzednim – mówi Jakub Ima, prezes zarządu Wielkopolskiej Manufaktury Wódek.
Spółka na bazie oryginalnych, tradycyjnych receptur stworzyła już kilka produktów, które zostały bardzo dobrze przyjęte przez klientów – teraz chce zainwestować w dodatkowe instalacje i wejść w nowe kanały dystrybucji. Korzysta przy tym z wieloletnich doświadczeń biznesowych założycieli i jeszcze większego, ponad pięćdziesięcioletniego, doświadczenia w gorzelnictwie.

Cele emisji
Pozyskane środki spółka przeznaczy m.in. na wyposażenie zestawialni i rozlewni w nowe urządzenia oraz kraftową instalację do produkcji ginu. Dziś spółka produkuje dwa rodzaje tego alkoholu. Z jednej strony zainteresowanie produkcją kraftową rośnie, z drugiej – w tym segmencie produktów wciąż jeszcze wybór jest niewielki, w porównaniu do innych kategorii. Nowa instalacja pozwoli znacząco zwiększyć skalę produkcji.
By ułatwić klientom wybór i pozyskiwać więcej zamówień spółka planuje otwarcie własnego showroomu z alkoholami rzemieślniczymi. Będzie to stały punkt sprzedaży, ekspozycji nowych produktów z oferty, a także kontaktu z konsumentami czy firmami zainteresowanymi szerszą współpracą. Możliwe będzie też dodatkowe zbieranie opinii i sugestii klientów.
Kolejnym z celów emisji jest badanie i rozwój marek własnych. W segmencie produktów premium, w którym spółka działa, jakość produktów jest na pierwszym miejscu. Spółka będzie dążyła do ulepszania zarówno produktów, jak i procesów, w jakich powstają, czy badania oczekiwań i perspektyw rynkowych, by się do nich jak najlepiej dostosować.
Kapitał spółka przeznaczy także na zwiększenie przychodów ze sprzedaży dzięki inwestycjom w promocję i marketing. Wzmocnienie rozpoznawalności poprzez nowoczesne kampanie pozwoli dotrzeć do szerszego grona odbiorców.

Doświadczenie założycieli
Pomysłodawcą projektu jest Jakub Ima, przedsiębiorca działający w branży od ponad dekady. Pod jego kierunkiem spółka IMA Polska SA w ciągu dziewięciu lat zwiększyła sprzedaż z 5 tys. do 200 mln zł rocznie i trafiła do pierwszej piątki polskich producentów alkoholu. W działalność spółki jest również zaangażowany jego ojciec, Krzysztof Ima, twórca nowoczesnych instalacji gorzelniczych w całej Polsce. Dzięki temu Wielkopolska Manufaktura Wódek korzysta z idealnie dobranych instalacji, zaprojektowanych specjalnie na potrzeby spółki. Produkty mają łączyć tradycję z oczekiwaniami współczesnych konsumentów, udaje się to dzięki recepturom, stworzonym przez Antoniego Imę, który ukończył kurs gorzelnictwa w 1957 roku, nalewki na bazie jego pomysłów są nagradzane w konkursach branżowych.
– Plany na rozwój to skupienie się na jakości i produktach premium, które będą mogły być sprzedawane również za granicą. Wszystkie składniki, takie jak owoce, miód, zboża, pochodzą od lokalnych dostawców działających w okolicy Puszczy Zielonki. W ten sposób powstają niewielkie partie alkoholi z naturalnych składników, produkowane z wykorzystaniem wody z własnego ujęcia. Unikatowe regionalne produkty oraz technologie chroniące środowisko to nasz cel – mówią założyciele.
Kampania promowana jest na Crowdway.pl.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.