Jonston Distillery, zaprosiła do współpracy uznanego barmana Piotra Sajdaka, który swoje doświadczenie zdobywał w światowej klasy koktajl barach w Londynie, Paryżu, Berlinie oraz Krakowie. Na podstawie rozmów z klientami, własnych doświadczeń i możliwości produkcyjnych, została wspólnie opracowana linia koktajli pod nazwą Jonston Signature Cocktails. W zamyśle jest to projekt na kilka klasycznych koktajli, żeby dać konsumentom szerszy wybór i dostępność do ich ulubionych drinków. W tym przedsięwzięciu, Piotr odpowiada za opracowanie autorskiej interpretacji klasycznych koktajli i dobór składników, natomiast Katarzyna Janus (współwłaścicielka i master-destylarka Jonston Distillery) odpowiada za dobór najlepszej jakości składników, oraz przygotowanie produktu. Negroni przedstawiony jest jako pierwsza propozycja. Debiut Jonston Signature Negroni od Jonston Distillery miał miejsce pod koniec listopada 2022.
Negroni to klasyczny znany na całym świecie koktajl, który stanowi równowagę gorzkich i słodkich nut. Koktajl powstaje z równych części ginu, wermutu i słodko-gorzkiego likieru pomarańczowego. Do Jonston Negroni wykorzystany jest Jonston Hibiscus Infused Gin, Luxardo Bitter Rosso oraz Spanish Vermút Jumilla Rojo. Koktajl jest zbalansowany i przygotowany w małych seriach z zachowaniem barmańskiej sztuki i kunsztu, na podstawie dopracowanej receptury, gotowy do spożycia.
– Wprowadzanie na rynek butelkowanych koktajli pozwala nam poszerzać obszar działania i zdobywać nowych, wymagających konsumentów, którzy są przyzwyczajeni do wysokiej jakości koktajli oferowanych w topowych barach. Uwielbiamy prace barmanów, ich kreatywność i pasje tworzenia, dlatego projekt od samego początku jest realizowany we współpracy z Piotrem Sajdakiem. Wykorzystując nasze wspólne doświadczenia chcemy zamknąć koktajl w butelkę – przygotowany zgodnie z barmańską sztuką, ale na większą skale i zapewnić jego dostępność. Jest to nie lada wyzwanie, a przed nami kolejne koktajle, linia jest opracowana i zabieramy się do dalszej pracy – mówi Katarzyna Janus, współwłaścicielka Jonston Distillery
– Współtworzenie projektu Jonston Signature Cocktails jest dla mnie nie lada wyróżnieniem. Do tej pory jako czynny barman raczyłem koktajlami wyłącznie wąską grupę gości towarzyszących mi przy barze. Tym razem zasięg, a co za tym idzie możliwość raczenia gości koktajlami wykracza daleko za drzwi barowe. Zwieńczenie pierwszej fazy projektu ewidentnie obala mit, że duży może więcej. Bycie domorosłym barmanem nigdy nie było łatwiejsze – komentuje Piotr Sajdak, Better Company Plus.