Rześkie winogrona

Destylaty winogronowe były bohaterami degustacji zorganizowanej 10 sierpnia w Bar & Books w Warszawie przez magazyn „Aqua Vitae”. Doboru trunków dokonał Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny dwumiesięcznika, który tak tłumaczył swój wybór: – Próbujemy pięć różnych alkoholi z winogron, z pięciu różnych krajów. Owoce dojrzewały w różnych warunkach klimatycznych, rosły na innych glebach, są zrobione z różnych gatunków winogron, przy użyciu różnych aparatur, dlatego też ich smaki są bardzo odmienne.

Do spróbowania były cztery trunki występujące lokalnie, uważane są za narodowe, a ich produkcja – często rolnicza – za kontynuowanie wielopokoleniowej tradycji. Mowa o włoskiej grappie, gruzińskiej chachy, hiszpańskim orujo i portugalskiej bagaceirze. Był też jeden rodzynek – litewska brandy. Okazuje się, że nasz nadbałtycki sąsiad produkuje alkohol z winogron. No, może nie do końca, bo Alita Pure Brandy (38%) jest zestawiana z młodych francuskich destylatów winnych, które leżakowały w beczkach zaledwie kilka miesięcy. Produkcją zajmuje się zakład Alita – lider w produkcji napojów alkoholowych na Litwie, w tym musujących win.
Zupełnie odmienna w smaku od litewskiej „słodkiej elegancji” (jak ją okrzyknęli uczestnicy spotkania) jest Josif Agriculture Chacha z Gruzji – zadziorna, charakterna, ostra. To alkohol produkowany z wytłoczyn, jakie pozostały po prasowaniu winogron. To co jest najbardziej aromatyczne w winogronach trafiło właśnie do destylatu. Podróżujący po Gruzji polscy turyści znają doskonale smak domowej chachy, którą raczyli się u gościnnych gospodarzy, niestety w naszym kraju jej dostępność na półkach sklepowych jest znikoma (jednym z najbardziej znanych w Polsce importerów i dystrybutorów jest Marani).
Bagaceira to z kolei narodowy trunek portugalski, również destylowany z wytłoków winogron. Aldea Velha Bagaceira (40%) jest produkowana przez koncern Pernod Ricard. Zrobiona z winogron z regionu Carnaxide niedaleko Lizbony, starzona przez dwanaście miesięcy w dębowych beczkach po bourbonie a potem przefiltrowana.
Jeden z najstarszych i największych winiarskich krajów basenu Morza Śródziemnego – Hiszpania – również może pochwalić się własnym destylatem z wytłoczyn. Orujo jest częścią kultury tak samo jak jamón serrano czy chorizo. Nuevas Rias Orujo (42%) zaskakuje aromatem pleśniowego sera, z wyjątkowo ziemistym finiszem.
Na deser do spróbowania była Lazzaroni Grappa di Chardonnay (40%) – jednoszczepowa grappa z winogron chardonnay. To właśnie Włosi jako pierwsi pokazali światu, że destylat z wytłoczyn może być prestiżowym trunkiem. Niegdyś była lokalną specjalnością, dziś podbija świat, o czym marzą producenci: chachy, orujo, bagaceiry, francuskiego marc czy greckiego tsipouro.
Dość mało znane w naszym kraju destylaty winogronowe zaskoczyły pozytywnie smakiem uczestników wieczoru, a każdy z nich był inny, więc na pytanie o to, który z nich jest najlepszy zdania były podzielone. W głosowaniu zwyciężyła Josif Agriculture Chacha z Gruzji, drugie miejsce zajęła Lazzaroni Grappa di Chardonnay, a tuż za nią uplasowała się litewska Alita Pure Brandy.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.