Alkohole dnia, Spirits
sambuca

Sambuca

Sambuca

Udostępnij:

włoski likier z duzym dodatkiem anyżu gwiaździstego (badianu) o mocy 38-42%, czasem z dodatkiem lukrecji, czarnego bzu, kopru, ziół, cytrusów, zazwyczaj mocno dosładzany. Jej receptura powstała w XIX wieku, za ojca sambuki uważany jest Luigi Manzi, jego Sambuca Manzi produkowana jest do dziś. Występuje w wersjach: Bianca, Nera i Rossa, w zależności od składników, ta pierwsza jest najbardziej klasyczna i najbardziej anyżowa, druga ma bardziej kawowy posmak, trzecia – kwiatowy. Występuje także Sambuca Caffe (osobne hasło w leksykonie). Jest bardzo wiele marek, u nas najpopularniejsza jest Puccini, dystrybuowana przez Toorank Polska (także w wersji cytrynowej Sambuca Puccini Limonino, 27%). Do najlepszych należą: Sambuca Ramazzotti (38%), bardzo oleista Sambuca dei Cesari Luxardo (38%) oraz najbardziej znana Sambuca Molinari Extra (42%), inne to np.: Sambuca Franciacorta, Sambuca di Canale Barbero, Sambuca Borghetti, Sambuca Galliano, Sambuca Isolabella, Sambuca Lazzaroni, Sambuca Lucana, Sambuca Massari, Sambuca Morena, Sambuca Opal, Sambuca Optima, Sambuca Simal, Sambuca Strega, Sambuca Toschi, Sambuca Vaccari, Sambuca Vecchia Sarandrea, Sambuca Villa Colonna, Sambuca Zanin. Najlepiej pić z lodem (wówczas mętnieje jak wszystkie anyżówki), choć coraz częściej w barach podawana jest w ciekawy sposób – z ziarnami kawy w kieliszku (con la mosca), a sam trunek podaje się podpalony, by zaraz potem zgasić, ujawnia się wówczas intensywny aromat anyżu.

[embpicasa id=”5949210268415396113″]

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.