Chaotycznie napisany niby poradnik, ale bardziej jakby dziennik pracy bimbrownika, połączony z przemyśleniami i rozmaitymi recepturami, typu jak oszczędzać na energii, wodzie, surowcach itd. Widać, że autor ma bardzo duże doświadczenie, zwłaszcza w destylacji żyta, któremu poświęca najwięcej uwagi (choć np. zachwala też destylację ziemniaków), ale nie ma umiejętności pisania. Pisze językiem prostym, miejscami slangowym, jest tu dużo powtórzeń i równie dużo skrótów myślowych. Receptury niektóre przedziwne w swojej prostocie. Przykładowo – jak zrobić żytnią whiskey, która będzie smakowała jak francuska brandy. Otóż wystarczy wlać 1/3 francuskiej brandy do amerykańskiej żytniej i porządnie zamieszać. Zdaniem autora nie będzie smakować gorzej, niż francuski oryginał, a w wariancie dla oszczędnych można wlać 1/4 brandy do żytniej. Gdyby natomiast taki specyfik na kilka lat odstawić w beczce, to autor gwarantuje, że smak będzie nawet dużo lepszy, niż francuski oryginał. To samo można robić z jamajskim rumem i żytnią… Itd, itp. Co ciekawe, ta książka miała niezliczoną liczbę wydań (naliczyłem 22 różne edycje, ale być może to nie wszystko), choć brakuje jej elementarnej choćby redakcji! Niestety, książki bez fachowej redakcji nie nadają się do tego, by edukować, a taki był cel autora.
Samuel McHarry „The Practical Distiller”
Powiązane artykuły
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
Historia cocktaili jest opowieścią o kreatywności, kulturze i przemianach społecznych. Od prostych mieszanek W XIX […]
Kolejna edycja redagowanego i publikowanego przez Ingvara Ronde od 2006 roku rocznika. Zachowuje całkowicie układ […]
Opublikowany w październiku raport Warsaw Enterprise Institute dokument dokonuje krytycznej oceny członkostwa Polski w Światowej […]
Druga książka Patryka Le Nart ukazuje się zaraz po pierwszej, poświęconej koktajlom na amerykańskiej whiskey. […]
Świetna książka, autor od 1988 roku związany jest z branżą sake, zarówno produkcją, jak i […]
Kończymy prace redakcyjne nad nowym wydaniem publikacji „Mocne Alkohole w Polsce”. Edycja 2025 to już […]
Perełka w nowelistyce Émila Zoli, opowieść o tym jak dobry alkohol potrafi zniwelować waśnie, doprowadzić […]