18 czerwca w barze Max w Warszawie odbyła się prezentacja kolekcji pięciu różnych toników Schweppes i ich wykorzystywania w drinkach z alkoholami z portfolio CEDC, takimi jak: Hendrick’s Gin, rum Sailor Jerry, wódka Bols, whisky Monkey Shoulder, bourbon Wild Turkey, brandy Metaxa czy likiery Campari i Cointreau. Spotkanie prowadził Massimo Verhaeghe z Belgii, brand ambasador Schweppesa, a jednocześnie sprawny barman. Pokazał kilka ciekawych sztuczek, jak podbić aromaty drinków, nie zmieniając jednocześnie ich smaku.
– Schweppes jest ważnym składnikiem drinków w wielu barach Europy – mówił Massimo Verhaeghe. – W Belgii, Hiszpanii, oczywiście w Wielkiej Brytanii, najpopularniejszym drinkiem jest gin z tonikiem. Ale Schweppes ma obecnie kolekcję różnych toników, co daje barmanom wielkie możliwości tworzenia własnych kompozycji na bazie różnych alkoholi, nie są ograniczeni klasycznym ginem z tonikiem. Zaletą gamy toników Schweppesa jest też to, że są bardzo łatwe do tworzenia orzeźwiających koktajli, są to drinki, które barman może błyskawicznie przygotować. Nadają się do picia jako aperitif i jako digestif, można do nich dodawać wódkę, gorzkie likiery, brandy, rum, whisky, bourbon, mezcal, tequila i dekorować cytrusami – opowiadał Massimo Verhaeghe i prezentował drinki.
Massimo Verhaeghe przekonuje do używania do ginu z tonikiem dużych kieliszków do czerwonego wina, które dają większy dostęp powietrza i pozwalają łatwo wychwycić aromaty. Trzeba też pamiętać, że oceniamy walory smakowe drinka, a nie samego alkoholu, który jest jego składnikiem. Lepiej jest dobrze schłodzić kieliszek niż dać zbyt dużo lodu, który rozcieńczy drinka.
Proponowane przez CEDC i Schweppesa drinki to np.: Hendrick’s + Schweppes Premium Pink Pepper, udekorowany plastrem ogórka; Sailor Jerry + Schweppes Premium Ginger Ale, udekorowany limonką; Bols Platinum + sok z limonki + Schweppes Premium Ginger Ale, udekorowany limonką; Monkey Shoulder + Angostura + Schweppes Premium Ginger Ale, udekorowany zestem z cytryny; Campari + Schweppes Premium Tonic, udekorowany pomarańczą; Wild Turkey 81 + Schweppes Premium Ginger Ale, udekorowany zestem z cytryny; Metaxa 12YO + Schweppes Premium Tonic, udekorowany zestem z pomaranczy; Cointreau + sok z limonki + Schweppes Premium Ginger&Cardamon, udekorowany limetką wedges. Jak widać wszystkie są proste i szybkie do przygotowania, w każdym zawartość alkoholu to 40 ml, dopełnione tonikiem i lodem.