Shinjirō Torii (1879-1962) to drugi z ojców japońskiej whisky, twórca marek Suntory i Yamazaki. Początkowo pracował jako aptekarz, handlował też przyprawami korzennymi, herbatą, sosami sojowymi. potem związał się z branżą winiarską. W 1899 roku założył firmę Torii Shoten i otworzył sklep w Osace. Jego pierwszym dużym sukcesem rynkowym było własne wino wzmacniane w stylu porto, nazwane Akadamia Port. W 1921 roku powstała destylarnia Kotobukiya, a w 1923 roku z alembików popłynął alkohol na pierwszą japońską whisky, nad której dojrzewaniem czuwał Masataka Taketsuru, później twórca marki Nikka. Destylarnia w Kyoto zmieniła nazwę na Yamazaki. Whisky była destylowana w przywiezionych ze Szkocji alembikach. Dojrzewała aż pięć lat zanim została zabutelkowana pod marką Suntory Whisky Shirofuda. Początkowo była to whisky mocno torfowa, potem zmieniano jej profil na coraz lżejszy, bardziej owocowy, bardziej pasujący do japońskiej kuchni. Shinjirō Torii był kolekcjonerem sztuki, tuż przed śmiercią otworzył w Tokio galerię Suntory Museum of Art.