(Σιφωνιός) to rodzinna firma, powstali w 1938 roku. Dziś są największym producentem mocnych alkoholi na Wyspie Rodos, za destylację i receptury odpowiada Angelos Nikolas Sifonios. Ich czołowy produkt, to tzw. czarne ouzo, czyli anyżkowy likier z maceratami ziaren kawy i cukrem. Robią także tzw. czerwone ouzo, czyli likier anyżkowy z cynamonem. Obydwa trunki są bardzo popularne na Rodos. Ponadto w ofercie mają klasyczne ouzo, winogronowy trunek suma (regionalny odpowiednik tsipouro, robiony z białych winogron lokalnych szczepów athiri), mastihę i różne likiery, jak np. lemoncello o mocy 21%. Zakład wyposażony jest w kolumnę i alembik.

– Mocne alkohole destylujemy do wysokiej mocy w kolumnie. Suma z Rodos zawsze jest destylowana tylko raz. Alembiku używamy do produkcji ouzo. Nie dodajemy żadnych olejków do alkoholu, tylko redestylujemy razem z nasionami anyżu. W przypadku likierów wszystkie składniki są naturalne, choć nie wszystkie owoce i botaniki pochodzą z Rodos – mówi Angelos Nikolas Sifonios.
Ich klasyczne ouzo ma 40%, poza anyżem gwiazdkowym dodaje się trochę mastyksu i innych botaników oraz anyż gwiazdkowy. W aromacie niezwykle przyjemna słodycz mastihy schowana pod anyżkiem, smak nieco ziemisty, kora, ale też wciąż dużo pudrowych nut żywicy mastyks.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail