Degustacje, Spirits
degustacje, okowita, whisky blendowana, wódka

Skarby pszczelarza

Skarby pszczelarza

Udostępnij:

12 września odbyła się degustacja sześciu nowych produktów z Destylarni Mazurskie Miody, stworzonych przez mistrza Bogdana Piaseckiego, który od 1964 roku zajmuje się wyrobem miodów, miodów pitnych i okowit miodowych, a od kilku lat produkuje też własną whisky. Do spróbowania były wyroby z serii „pszczelarza”, czyli: Bee Keeper’s: Wódka, Bimber Leżakowany, Okowita Warmińska, Okowita Miodowa, Śliwowica Starzona (40%) oraz Whisky Founder’s Blend.

Miody Mazurskie i Destylarnia Piasecki to producent miodów, wódek miodowych, okowit a także polskiej whisky. Firmę Mazurskie Miody założył w 1964 roku Bogdan Piasecki – siedziba mieści się kilka kilometrów od Olsztyna. Jako jedyni w Polsce robią miody pitne niesycone, naturalnie fermentowane do mocy ok. 17%, starzone w beczkach.
Wszystkie wódki wytwarzane są wyłącznie na naturalnych składnikach, z dodatkiem własnych miodów, a okowity destylowane są bezpośrednio z miodu.
Fermentacja odbywa się w nowoczesnych stalowych kadziach, w zależności od miodu trwa nawet ponad 5 tygodni, z czego większość to fermentacja burzliwa. Fermentacja na okowitę kończy się przy mocy ok. 12%, przypadku miodów dochodzi do granicy jaką są w stanie wytrzymać drożdże – 18%, czego w winiarstwie właściwie się nie spotyka. Tu jednak używane są specjalne odmiany drożdży do przerabiania miodów. Aparat odpędowy do produkcji okowit powstał według własnego pomysłu. Jest to stalowy aparat kubłowy, jednokrotna destylacja, która pozwala zachować aromat miodu. Sześć półek miedzianej kolumny destylacyjnej, własnoręcznie zaprojektowany miedziany deflegmator. Idealny aparat do produkcji aromatycznych destylatów.
Whisky single malt leżakują w polskim dębie. Firma używa wyłącznie średnio wypalanych beczek z polskiego dębu.
Produkty Bogdana Piaseckiego trafiają do kilkudziesięciu krajów na całym świecie.
Miód pszczeli zazwyczaj jest odbierany od maja do sierpnia, wrzosowy we wrześniu, ten ma być dojrzały. Do magazynów w Tomaszkowie trafia w beczkach w formie zbitej, skrystalizowanej, można powiedzieć, że stałej. Przed fermentacją jest rozpuszczany. To urządzenie również zaprojektował pan Bogdan, jest z niego szczególnie dumny. Przypomina nieco ogromny ustawiony na płasko kaloryfer, lekko podgrzewany miód rozpuszcza się i ścieka powoli. Potem jest oczyszczany.
Filtracja jest zresztą na wielu etapach, co daje spore ubytki, ale poprawia klarowność miodu.
Dla alkoholi pan Bogdan ma własną technologię, stosuje filtry z węgla drzewnego, ale nie brzozowe jak większość producentów, ale ze specjalnej odmiany drewna klonowego wypalanego w Bieszczadach. Filtruje się miód przed, w trakcie i po fermentacji, w trakcie leżakowania, potem dodatkowo w kupażowaniu i jeszcze przed napełnieniem butelek. Nie powinien leżakować na osadzie, wówczas nie będzie klarowny. Woda pochodzi ze studni głębinowej.
Zakład jest przygotowany do produkcji 15 tys. ton miodu rocznie. Wykorzystywane są miody głównie z Warmii i Mazur, uzupełniane o miody z innych stron kraju, łącznie jest to ponad 10 gatunków miodu.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
likier

Kwaskowo-słodki aromat wieloowocowy, w zapachu dużo śliwki, suszonej śliwki i suszonej pigwy oraz jagód leśnych […]

Wydarzenia
prawo, rynek

18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]

Degustacje, TV
wódka
Alkohole dnia
wódka

Wyprodukowana dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., czysta wódka zbożowa o mocy 38%. Aromat delikatny, […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.