10 lutego w Kita Koguta odbyła się prezentacja okowit z destylarni Drake. To mała firma, działają dopiero od roku, już jednak są dobrze znani koneserom owocowych destylatów. Niedaleko Poznania maja winiarnię, destylarnię i palarnię kawy, zakład jest otwarty dla odwiedzających, a za wyrób alkoholi odpowiada Krzysztof Kaczor. Uczestnicy degustacji mieli okazję spróbowania pięciu okowit, a także wina z czarnej porzeczki. Masterclass prowadził Marcin Czarnecki. – Wszystkie nasze okowity są dwukrotnie destylowane w miedzianym aparacie Kothe o pojemności 250 l, zawsze stosujemy drożdże winiarskie i każdy alkohol butelkujemy z mocą 40%, gdyż zależy nam na łagodnym smaku – mówił Marcin Czarnecki.

OVII Okowita z Kukurydzy 1/2020 (40%)
Fermentowana jest mączka kukurydziana, krótka fermentacja, razem z zacieraniem trwa 3-4 dni. Bardzo wysoka wydajność, 7% alkoholu po fermentacji. Aromat piekarniczy, lekko lakier, kwiatowość. Przyjemny smak chleba, pop-cornu, ale też owocowość: jabłka, wiśnie, gruszki. Finisz lekki, kwiatowy, nieco oleisty, dużo jabłek, nuta marcepanu. Bardzo delikatny alkohol.
4
24/25/24,5/7,5=81

OVII Okowita z Gruszek 3/2019 (40%)
Odmiany gruszek klaps i ulęgałka, zużywanych jest 12 kg gruszki na butelkę 0,5 l o mocy 40%. Fermentacja trwa 9-14 dni. Delikatny aromat – bardzo dużo gruszki, jabłka, kwiatowość, słodycz owocu. W smaku słodkie, soczyste, wyraźnie gruszkowe, delikatna nuta drożdżowa. Finisz delikatny, gruszkowo-kwiatowy, pudrowość, muszkat.
3.5
20,5/25/23/7,5=76

OVII Okowita z Śliwek 1/2019 (40%)
Śliwka węgierka. 9-14 dni fermentacji, 8 kg na 0,5 l. Czysty i delikatny zapach śliwki, migdałów. W smaku śliwka i nuta migdałów. Finisz dość ostry, wyrazisty, śliwkowo-morelowy, dużo pestki.
4
25/25,5/25/7,5=83

OVII Destylat z Czarnej Porzeczki 1/2020 (40%)
Po fermentacji czarnej porzeczki uzyskuje się tylko 3% alkoholu, fermentacja trwa 9-14 dni. Dodawany jest cukier aby ułatwić fermentację owocu. Czysty, doskonale owocowy, cierpki aromat czarnej porzeczki. W smaku również czysta czarna porzeczka, delikatnie liście. Delikatny, ale oleisty i bardzo wyrazisty porzeczkowy finisz.
4.5
28,5/28,5/28,5/9=94,5

OVII Okowita z wytłoków winogron 1/2019 (40%)
Wytłoczyny pochodzą z winnicy Ingrid – zweigelt, pinot noir, pinot blanc i gewürztraminer, fermentacja trwa 9-14 dni. Aromaty kwiatów, róży, jabłek, trawy, gruszek, zielonych liści, orzechów, tytoniu, lekka nuta traw, grzybów. W smaku ziemiste i kwiatowe, w finiszu kwiatowość, ziemistość i wyraźnie drożdże.
4.5
28/28,5/28/8,5=93

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail