Spotkanie z Loch Lomond

21 stycznia w klubie Zamieszanie odbyła się prezentacja whisky z grupy Loch Lomond, które prowadził ambasador marek, Alan Reid. W grupie są marki: Loch Lomond, Glen Scotia, Inchmurrin, Inchmoan i Littlemill. Firma jest właściwie samowystarczalna, może robić każdy rodzaj whisky, ma cztery rodzaje aparatów destylacyjnych: tradycyjne alembiki (swan still), alembiki zwieńczone kolumną z 17 miedzianymi płytami (straight neck still), aparat coffeya i kolumny do destylacji ciągłej. Robią whisky single malt, single grain i mieszane. Z alembików odbierają alkohol z mocą ok. 70%, natomiast z hybrydowych straight neck still mogą odbierać destylat z różną mocą, w dwóch punktach: 60-90% lub 80-90%. W przypadku grain whisky 90% nastawu to pszenica, reszta słodowany jęczmień. Fermentacja jest długa, trwa 96-125 godzin. Eksperymentują z wykorzystaniem drożdży winiarskich, fermentacja z ich udziałem potrafi trwać trzy tygodnie.

Alan Reid przedstawił sześć whisky. Loch Lomond Single Grain robiona jest w aparacie coffeya ze słodu. Jest delikatna, bardzo owocowa, nuty cytrusów, jabłek, delikatnie wanilii. Loch Lomond 19YO Portrush była destylowana w klasycznym alembiku oraz w alembikach z kolumną. To whisky z beczek po bourbonie, finiszowana sześć miesięcy w beczkach po francuskim winie bordeaux. Ma ponad 50% i w smaku dużo wytrawności, natomiast w aromacie przyjemną owocowość. Whisky Inchmurrin 18YO robiona jest tylko w neck still, odbierana z mocą 85%, beczki po bourbonie 1st fill, rechar i refill. W aromacie dojrzałe jabłka, ciasto drożdżowe z rodzynkami,.śliwki, renklody. Inchmoan 12YO to whisky torfowa, natorfowanie słodu sięga 50 ppm, jednak nie czuć tego, jest to whisky bardziej dymna i medyczna, niż torfowa w stylu whisky z Islay. Powstaje w alembikach i aparacie hybrydowym. Kolejna whisky, Inchmurrin 2001/2017 Cask 16/319-3, została zabutelkowana z mocą 52,7% specjalnie dla M&P, polskiego importera marki. Powstaje w neck still, leżakowanie to refill american oak hogshead plus finiszowanie przez cztery miesiące w beczkach po pedro ximenez. Bardzo owocowy aromat: słodkie jabłka, gruszki, mięta i anyż. Na koniec Glen Scotia 15YO z amerykańskiego dębu, whisky łagodna i przyjemnie owocowa. Uczestnicy warsztatów mieli także możliwość odbycia wirtualnej wycieczki po Loch Lomond.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.