Degustacje, Spirits
degustacje, single grain, single malt, whisky szkocka

Spotkanie z Loch Lomond

Spotkanie z Loch Lomond

Udostępnij:

21 stycznia w klubie Zamieszanie odbyła się prezentacja whisky z grupy Loch Lomond, które prowadził ambasador marek, Alan Reid. W grupie są marki: Loch Lomond, Glen Scotia, Inchmurrin, Inchmoan i Littlemill. Firma jest właściwie samowystarczalna, może robić każdy rodzaj whisky, ma cztery rodzaje aparatów destylacyjnych: tradycyjne alembiki (swan still), alembiki zwieńczone kolumną z 17 miedzianymi płytami (straight neck still), aparat coffeya i kolumny do destylacji ciągłej. Robią whisky single malt, single grain i mieszane. Z alembików odbierają alkohol z mocą ok. 70%, natomiast z hybrydowych straight neck still mogą odbierać destylat z różną mocą, w dwóch punktach: 60-90% lub 80-90%. W przypadku grain whisky 90% nastawu to pszenica, reszta słodowany jęczmień. Fermentacja jest długa, trwa 96-125 godzin. Eksperymentują z wykorzystaniem drożdży winiarskich, fermentacja z ich udziałem potrafi trwać trzy tygodnie.

Alan Reid przedstawił sześć whisky. Loch Lomond Single Grain robiona jest w aparacie coffeya ze słodu. Jest delikatna, bardzo owocowa, nuty cytrusów, jabłek, delikatnie wanilii. Loch Lomond 19YO Portrush była destylowana w klasycznym alembiku oraz w alembikach z kolumną. To whisky z beczek po bourbonie, finiszowana sześć miesięcy w beczkach po francuskim winie bordeaux. Ma ponad 50% i w smaku dużo wytrawności, natomiast w aromacie przyjemną owocowość. Whisky Inchmurrin 18YO robiona jest tylko w neck still, odbierana z mocą 85%, beczki po bourbonie 1st fill, rechar i refill. W aromacie dojrzałe jabłka, ciasto drożdżowe z rodzynkami,.śliwki, renklody. Inchmoan 12YO to whisky torfowa, natorfowanie słodu sięga 50 ppm, jednak nie czuć tego, jest to whisky bardziej dymna i medyczna, niż torfowa w stylu whisky z Islay. Powstaje w alembikach i aparacie hybrydowym. Kolejna whisky, Inchmurrin 2001/2017 Cask 16/319-3, została zabutelkowana z mocą 52,7% specjalnie dla M&P, polskiego importera marki. Powstaje w neck still, leżakowanie to refill american oak hogshead plus finiszowanie przez cztery miesiące w beczkach po pedro ximenez. Bardzo owocowy aromat: słodkie jabłka, gruszki, mięta i anyż. Na koniec Glen Scotia 15YO z amerykańskiego dębu, whisky łagodna i przyjemnie owocowa. Uczestnicy warsztatów mieli także możliwość odbycia wirtualnej wycieczki po Loch Lomond.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.