Aqua Vitae, Degustacje, Spirits
degustacje, likier

Spotkanie z łotewskimi likierami

Spotkanie z łotewskimi likierami

Udostępnij:

29 marca w Bar & Books w Warszawie magazyn „Aqua Vitae” zorganizował spotkanie z likierami z Rygi. Trunkami wieczoru były: Riga Black Balsam (45%), Riga Black Balsam Element (40%), Riga Black Balsam Currant (30%), Coffee Liqueur Moka (30%), Coffee Liqueur Moka Cherry (25%), a także specjalnie przyrządzony koktajl Black Shooter. Likiery produkowane są przez Latvijas Balzams, największego na Łotwie producenta alkoholi, firmę znaną z produkcji wódek Stolichnaya i Moskovskaya (w wyniku konfliktu z rosyjskim rządem te same marki produkują też zakłady w Moskwie). Produkty litewskiej firmy są dostępne w ponad 30 krajach na całym świecie, także w Polsce. Łącznie mają 130 marek, a ich sztandarowym produktem jest Riga Black Balsam.


– Receptura likieru pochodzi z XVIII wieku, „czarnym balsamem” raczyła się sama caryca Katarzyna – opowiadał w trakcie spotkania Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae”. – Recepturę wymyślił farmaceuta Abraham Kuntze, do przygotowania likieru użył 24 ziół, kwiatów, owoców, liści i korzeni. Likier miał być lekarstwem na dolegliwości układu trawiennego. W krajach nadbałtyckich bittery mają długą tradycję i są tam bardzo popularne. Litwa ma Trejos Devynerios – 999, Estonia – Vana Tallin, a Łotwa – Riga Black Balsam.
Łotewski likier ma czarną barwę, jest oleisty, ma gorzki, ziołowy smak, z delikatną słodkawą nutą. W nosie owoce leśne, czarny pieprz, imbir, w smaku wyczuwalny jest piołun, ale ta goryczka przechodzi wkrótce w przyjemną słodycz. Nie da się go jednak wypić więcej niż jeden kieliszek. Świetnie nadaje się jako digestive, bardzo rozgrzewający, podobno warto po niego sięgnąć w stanach przeziębienia. Na Łotwie pije się go jako dodatek do kawy. Producent rekomenduje ten likier do drinków, w połączeniu z sokiem wiśniowym i colą, ze spritem i sokiem z limonki lub sokiem winogronowym i lodami czekoladowymi.
Od dwóch lat w Rydze organizowany jest międzynarodowy konkurs barmański Riga Black Balsam Global Cocktail Challenge. W 2016 roku 49 barmanów z 19 krajów rywalizowało mieszając słynny łotewski likier ziołowy. Nagrodę główną zdobył Stanislav Mukhin z Rosji, drugie miejsce zdobył nasz rodak Wojciech Urbański.
Z bardzo wysoką oceną gości wieczoru spotkał się Riga Black Balsam Currant, który jest mieszanką Riga Black Balsam i soku z czarnej porzeczki. Porzeczkowy aromat i smak zdecydowanie tu dominują, nie jest przesadnie słodki, przeciwnie – idealnie zbalansowany. Likier ten serwowano również jako Black Shooter – z sokiem brzoskwiniowym. Można też go mieszać z Malibu, tonikiem i kawałeczkiem świeżego imbiru, lub też z sokiem jabłkowym i cynamonem.
Najmłodszym produktem jest Riga Black Balsam Element. Ten trunek to zaskoczenie wieczoru – likier na bazie Riga Black Balsam i rumu. Znakomity, słodki, śmietankowy aromat, czuć przede wszystkim toffi i białą czekoladę, subtelny zapach gałki muszkatołowej i jagód. Wyjątkowo gładki i aksamitny na podniebieniu. Przyjemny, długi finisz pozwala zachować go w pamięci na dłużej. Tak jak i cały wieczór pod znakiem „czarnej Rygi”.
Coffee Liqueur Moka Cherry to połączenie soku wiśniowego i aromatycznej kawy. Trunek bardzo słodki, zyskuje po dodaniu kostki lodu. Idealny do deserów, także do ich przygotowania, np. nasączenia biszkoptu na tort.
Z deserami idealnie idzie w parze Coffee Liqueur Moka, bardzo aromatyczny i słodki trunek. Może się też dobrze komponować w caffe latte, już sobie wyobrażam smak tiramisu z domieszką tego kawowego likieru, kremu czekoladowego albo lodów śmietankowych.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.