22 lutego odbyła się degustacja kolekcji Podkarpackiej Destylarni Okowity. Gorzelnia powstała ok. 1880 roku przy majątku szlacheckim Długie pod Zarszynem. Od 2019 roku działa tutaj kraftowa destylarnia, w pełni wyposażona w nowy sprzęt. Produkuje na własne potrzeby, a także świadczy usługi destylacji. Wysoko oceniane produkty to gama okowit z owoców, zbóż i ziemniaków. Degustację prowadził Grzegorz Pińczuk, który zarządza gorzelnią wspólnie z ojcem.

– Trudność polega na wydobyciu z owocu, ziarna czy ziemniaka tego, co najlepsze. Bierzemy wyłącznie najlepsze surowce, eksperymentujemy z odmianami, z czasem fermentacji, z odbiorem serca alkoholu. Cały czas uczymy się i cieszę się, kiedy nasze trunki zbierają dobre oceny – mówił Grzegorz Pińczuk.

Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita z Jabłek 2019 (43%)
Destylowane były zmieszane słodkie odmiany jabłek. Zapach zielonych, kwaśnych jabłek, lekko moreli. W ustach bardzo delikatna, czuć jabłka, trawiastość, ziemistość, pestki, trochę drożdże. Finisz dość wyraźnie ziemisty, migdały, a także gorzkie i kwaśne zielone jabłka.
3.5
23,5/23,5/22,5/7,5=77

Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita z Gruszek 2020 (43%)
Destylowane były gruszki konferencja o różnym stopniu dojrzałości. Aromat lekki, mineralny, trawiasto-kwiatowy, melon, zielone owoce. W smaku nuta trawiasta, liściasta, ziemista, cierpka. Finisz jest jak smak – ziemistość, liście, cierpkość, brakuje soczystości gruszki.
4
25,5/24,5/22,5/7,5=80

Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita ze Śliwek 2020 (43%)
Destylowano śliwki węgierki. Słodki, przyjemnie śliwkowy aromat, w tle – liście owocowe, szałwia, pokrzywa, pestki, ziemistość. Przyjemny, słodki smak bardziej moreli czy nektarynki niż śliwki, ananas. Finisz także bardziej morelowy niż śliwkowy, słodki i przyjemny, soczysty.
4.5
27/28/28/8=91

Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita z Pszenicy 2019 (43%)
Przyjemny aromat pieczonego chleba, ziaren kawy, ale i zielonego zboża, polnych kwiatów. Smak gorzkawy, mocno prażonego zboża, wypieczonej skórki chleba, ale też jabłek. Finisz jest przyjemnie owocowy – jabłka, śliwki, ale też nuta korzenna, rozgrzewająca, imbirowa i wciąż dużo prażonego ziarna, nawet pumpernikla.
4.5
27/27/27,5/8=89,5

Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita z Żyta 2019 (43%)
Aromat zielonego zboża, jabłek, agrestu, porzeczek, także pestek owocowych. W smaku jest dość pieprzna, kardamon, mniej oleista niż kukurydza czy pszenica, bardziej owocowa, bardziej ziemista. Finisz również dość lekki, owocowo-trawiasty, wypieczony chleb, pieprz, goryczka.
4.5
26,5/26,5/26,5/8=87,5

Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita z Kukurydzy 2019 (43%)
Aromat popcornu, prażonego ziarna, mielonej kawy, słodycz. W ustach nadal przyjemnie słodka, mocno wyprażony popcorn, bardzo dużo nut kawowych. Finisz dość ostry – kawa, prażone ziarno, pieprz, lekko owocowość jabłka.
4.5
28/27,5/27,5/8,5=91,5

Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita z Jęczmienia 2020 (43%)
Aromat dość tłusty, oleisty, jednocześnie przyjemna słodka owocowość – gruszki, morele, a także kwiaty. W smaku czuć prażone ziarno, gorzkie ciężkie piwo, a także ziarna kawy. Finisz dość mocno alkoholowy, gorzkawy, pestki jabłek, kawa, słód.
4.5
27,5/27,5/26,5/8=89,5

Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita z Ziemniaków 2020 (43%)
Fantastyczny aromat zielonego ogórka, lekko kopru, lekko pieczonego w ognisku ziemniaka, jest też nuta ziemista. W smaku zaskakująco słodko-owocowe, dużo nut wiśni, pieczony w ognisku ziemniak, nieco soli. Także w finiszu są nuty wiśniowe, nuty waniliowe, mleczne, budyniowe i… powracający zielony ogórek.
5
29/28/28,5/9,5=95

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail