8 stycznia Krzysztof Piaseczny (Rum Explorer) zorganizował przekrojową degustację przez rumy Mhoba z Republiki Południowej Afryki. Gościem specjalnym był Robert Greaves, właściciel destylarni i główny odpowiedzialny za całość procesu produkcyjnego. Kolekcja Mhoba zbiera bardzo dobre recenzje na całym świecie i wnosi nowe spojrzenia na świat afrykańskich trunków premium.
Destylarnię założył w 2013 roku Robert Greaves. Rodzina Greaves zajmuje się uprawą trzciny cukrowej u podnóża gór Makhonwja od lat 80. XX wieku. Malalane, miasto położone najbliżej cukrowni Mhoba, słynie z trzciny cukrowej, niezwykle wysokich temperatur i klimatu tropikalnego. W pobliżu miasta znajduje się także jeden z największych młynów trzciny cukrowej w Republice Południowej Afryki, który wnosi duży wkład w gospodarkę małego rolniczego miasteczka. Mhoba to butikowa, rzemieślnicza destylarnia, produkująca ręcznie robiony rum z trzciny cukrowej w stylu agricole, z soku z trzciny cukrowej. Sok jest uzyskiwany z organicznej trzciny cukrowej, uprawianej na terenie rodzinnej plantacji. Jak dotąd jest to jedyny rum w stylu agricole na tym obszarze geograficznym.
– Nasz rum to odpowiednik whisky single malt. Wyprodukowany rzemieślniczo, destylowany w miedzianym alembiku, nie dodajemy żadnych barwników, aromatów ani cukru – mówi Robert Greaves.
Mhoba Select Release White Batch 2019SR4 (58%)
Spontaniczna fermentacja z udziałem dzikich drożdży. W aromacie dużo lakieru do paznokci, a pod acetonem nuty owocowe – porzeczka, agrest, chlebowiec, liczi. I nuty popiołu. W smaku gorzkie owoce – tarnina, jarzębina, kalina, głóg, gorzkie śliwki, gorzkie maliny. W finiszu nadal masa gorzkich owoców, dochodzą gorzkie zielone banany i gorzkie migdały, gorzkie orzechy włoskie. Trudny, dziwny rum.
22/26/26/7=81
Mhoba French Cask Batch 2023FC1 (59%)
Mieszanka beczek z francuskiego dębu, w których wcześniej leżakowały wina z RPA. Zapach słodki, korzenny, a jednocześnie octowy i czuć też domowy keczup, octujący przecier pomidorowy. Jest też lekka słoność, najbardziej tu nie pasuje ta korzenność, cynamonowość. W smaku wytrawne, kwaskowe, lekko octowe, dużo tanin, goryczka, dużo drewna, przyprawy korzenne, kardamon. Finisz cierpki – herbata gunpowder, zielone banany, hibiskus, zielony tytoń, oliwki w zalewie octowo-solankowej, duża słoność. Specyficzne, ciekawe, średnio smaczne.
25,5/25,5/25,5/7,5=84
Mhoba Bourbon Cask Batch 2023BC1 (59%)
Mieszanka beczek po bourbonie. W zapachu nieco wanilii, kokosa, sporo nut kwaskowych, fermentacyjnych, wytrawna kombucha, gorzki, fermentujący banan, ananas. I lekko nuta cynamonu. W smaku nuty prażonego popcornu, prażone orzeszki, mocno czuć wpływ beczki po bourbonie, w tle – cierpka gorzka herbata, liście czarnej porzeczki. W finiszu – zioła, głóg, jarzębina, rokitnik, przypieczony popcorn, fermentujące gorzkie banany, nieco gorzkiej wanilii, śliwki, mirabelki, ume, agrest, porzeczki.
25/25,5/26/7,5=84
Mhoba Cask BC17 (60%)
Ta próbka z pojedynczej beczki, starzona przez 48 miesięcy. Rum najpierw leżakował przez dwa lata w odnowionej południowoafrykańskiej beczce po winie, a następnie został umieszczony w beczce po bourbonie, z której został przelany do butelek na potrzeby tej degustacji. Zapach intensywny octującego sosu pomidorowego, mocne espresso, a pod spodem – niestety – aceton. Beczka po bourbonie nie pociągnęła aromatu, dodała może nieco ziołowości, ale głównie stłumiła charakter tego rumu. W smaku domowy keczup, pomidory, nawet suszone pomidory w oliwie, kapary w oliwie, do tego nuty gorzkie – głóg, kalina, jarzębina. Finisz słony, gorzki, nuty siarkowe, octowe, głóg, kalina, rokitnik, sok kwaśnej dzikiej wiśni.
26/26,5/26/7,5=86
Mhoba FAQ Plastic Velier (64,3%)
To pierwszy rum z kolekcji Mhoba wybranej przez Luca Gargano. Seria „FAQ Plastic” dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu, w których wcześniej znajdowało się czerwone wino. Ten rum leżakował cztery lata w klimacie tropikalnym RPA. W zapachu nuty kawy, dzikiego pieprzu, gnijących bananów, ume, nafty, fermentujących pomidorów. W smaku ładnie zrównoważone – śliwki słodkie i kwaskowe, lekkie nutki octujące, wytrawność, słoność, owoce tropikalne, chlebowiec. Finisz cierpki, ume i hibiskus, taniczna biała herbata, agrest, tarnina, intensywna słoność, ciężki tytoń, goryczka, głóg, tatarak.
26/27,5/27/8=88,5
Mhoba 2017 Single Cask #9 Edition Antipodes (60,8%)
Rum na bazie trzciny cukrowej odmiany Nkomazi, dojrzewał przez co najmniej cztery lata w beczce po bourbonie, a następnie spędził rok w beczce z dębu francuskiego z winnicy Verde en Lust. Edycja limitowana, tylko 286 butelek. Zapach lekko naftowy, fermentujące banany, chlebowiec, suszone śliwki, sadza, wulkaniczność. Smak cierpki, dużo tanin soku z wiśni, tarniny, migdały, tytoń. W finiszu migdały, orzechy laskowe, prażone orzechy, śliwki, tytoń, sól, gorzka herbata.
27/27/26,5/7,5=88
Mhoba High Ester Pot Still Batch 2022HE2 (65,2%)
Powstał z użycia dundra, długiej i dzikiej fermentacji. Intensywny zapach bananów, liści bananów, kiszonej rzepy, marynowanych arbuzików, topinambura, chrzanu, pomidorowego octu, ale też malin, znakomite. Smak kwaśny, octowy, pomidory, domowy keczup, słoność, cierpkość, tytoń, masa soli. W finiszu sól, ocet pomidorowy, keczup, lekko tobasco, pieprz kajeński, siarczany, cierpkość, taniczność. Rozgrzewający, bardzo dziwny, wymagający, wyrazisty rum.
29/28/28,5/9=94,5
Mhoba Cask WC2 (60%)
Próbka z pojedynczej beczki po winie z RPA, leżakował 15 miesięcy. Zapach śliwek, tarniny, wytrawnych gruszek, jabłek, octujących pomidorów, herbaty, hibiskusa. W smaku wędzone śliwki, wędzona tarnina, wędzone czarne porzeczki i liście porzeczki, nuta umami, grzybowa, sojowa. W finiszu kwaskowość, taniczność, wytrawna kambucha, tytoń, hibiskus, kiszona limonka, czarne oliwki.
27/27,5/27,5/7,5=89,5
Mhoba HG-I/II/III Holy Grail (59%)
Gama eksperymentalnych rumów z pojedynczych beczek, stworzonych i specjalnie wybranych w destylarni przez właściciela Roberta Greavesa w ramach jego serii Holy Grail. Leżakował 12 miesięcy. Zapach nafty, octanów, śliwek w occie, bananów w occie. Smak cierpki, gorzki, taniczny, dużo tytoniu, gorzkich i kwaśnych śliwek, ume. Finisz wyrazisty – tytoń, hibiskus, nuta kwaśnej kawy z mlekiem, śliwki w czekoladzie, kakao i nuty octowe, octujące pomidory.
25,5/26,5/26,5/7,5=86