7 marca odbyła się degustacja whisky ze Speyside z destylarni The Glenlivet. Do spróbowania były klasyczne: The Glenlivet 12YO, 15YO i 18YO, a także dwie whisky z serii „The Glenlivet Original Stories”: 12YO Illicit Still i 12YO Licensed Dram.
Pięknie położona, w zielonej dolinie, to obok Glenfiddich najlepiej sprzedająca się whisky typu single malt, obecnie należąca do koncernu Pernod Ricard (w 2014 roku zajęła nawet pierwsze miejsce w rankingach sprzedaży whisky na świecie, ale wkrótce znów na czoło wrócił Glenfiddich). Dolina Glenlivet otoczona jest górami i jest tam idealny klimat do dojrzewania whisky, służą trunkowi zwłaszcza bardzo niewielkie wahania temperatur. Źródło wody, zwane Josie, daje 14-16 tys. l wody na godzinę, ma stałą temperaturę i jest krystalicznie czyste.
Powstała w 1824 roku, założona przez bimbrownika George’a Smitha, jako pierwsza legalna gorzelnia w regionie Speyside, stąd określenie: The single malt that started it all (single malt, od którego wszystko się zaczęło). Od razu zyskała dużą popularność, zaczęto ją podrabiać, dlatego też wprowadzono w nazwie „The” przed Glenlivet, żeby podkreślić jej oryginalność.
W 1827 roku szkocki poeta, James Hogg, tak reklamował nowy trunek: „Dajcie mi prawdziwej Glenlivet, a dam radę zrobić wszystko. Bo człowiek nigdy nie ma dosyć Glenlivet, jak się nie ma dosyć powietrza. Gdyby ciało tylko umiało ustalić dokładnie, ile trzeba pić codziennie, żeby zachować proporcje, i tego się trzymać, to klnę się na wszystko, że taki człowiek mógłby żyć wiecznie i nie umrzeć wcale, a lekarze i grabarze straciliby robotę”.
Od 25 lat master distillerem jest Alan Winchester i to on odpowiada za wszystkie nowe wypusty. Mają 16 kadzi fermentacyjnych z sosny oregońskiej i siedem par dużych alembików, są one wysokie i szczupłe, co daje owocowe lekkie aromaty typowe dla Speyside. Beczkują whisky z mocą 63,5%. Beczki leżakują w magazynach wysokiego składowania, używają beczek po bourbonie i po sherry oraz w niewielkim stopniu nowych beczek z dębu francuskiego. Rocznie produkują ok. 11 mln l whisky.
Styl Glenlivet to whisky delikatne, słodkie, z nutami wanilii, kwiatów, jabłek.