Weber Haus to rodzinna firma, mają swoją plantację trzciny cukrowej i destylarnię, która produkuje ok. 500 tys. l alkoholu rocznie. Rodzina Ivoti wytwarza cachaçę od 70 lat. Uprawy trzciny są ekologiczne, w 100% naturalne, bez dodatku pestycydów, stąd na butelkach napis Organica. Fermentacja soku odbywa się do 24 godzin po tłoczeniu soku. Destylacja w alembikach brazylijskich. Eksportują do 20 krajów. Ich najczęściej nagradzanym produktem jest cachaça Amburana, leżakowana przez rok w beczkach z drewna amburana. Eksperymentują także z innego rodzaju drewnem, jest ponad 20 rodzajów drzewa, w których cachaça może być starzona. W tropikalnym klimacie nawet rok leżakowania ma wielki wpływ na profil aromatyczny alkoholu, niektóre cachaçy Weber Haus leżakują jednak sześć i więcej lat.

Leszek Wedzicha

Niepowtarzalną okazją do spróbowania wyrobów destylarni Weber Haus był kameralny master class, poprowadzony przez Leszka Wedzichę, pasjonatę brazylijskiego trunku, przy jego stoisku na targach Rum Love Festival we Wrocławiu. Leszek zajmuje się importem i promocją cachaçy, organizuje m.in. w różnych miastach Wielkiej Brytanii festiwale cachaçy.

 

 

Weber Haus Prata (38%)
Biała, rok w stalowych tankach. Bardzo rześki aromat, banany, papaja, gruszka, marchew. W smaku słodka, ale nie nadmiernie, dużo banana, dużo fermentacji, finisz to milupa. 4.5
27,5/25/26,5/8=87

Weber Haus Prata Premium (40%)
Biała, rok w stalowych tankach. W aromacie rześkość i bardzo dużo bananów, słodko, milupa. W smaku nadal dużo banana, do tego ziemistość. Finisz konsekwentnie słodki i bananowy. 4.5
28/28/27/9=92

Weber Haus Amburana (38%)
Beczki z brazylijskiego drzewa amburana, rok leżakowania. W aromacie: koper, gerenium, ruta, anyż i delikatnie banany, pietruszkę. Smak lekko przypalony, dużo kopru, lubczyk. Posmak likieru ziołowego. 4
26,5/26/26/7,5=86

Weber Haus Sasarfras (38%)
Rok leżakowania w beczkach z drzewa sasafras. W aromacie: cynamon, maliny, guma, mięta, pieprz kubeba. Smak trudny, egzotyczne drewno finisz przygnieciony cynamonem, żywicą. 4
26,5/26/26/7=85,5

Weber Haus Premium (38%)
Rok w dębie i rok w drewnie cabriuva. W aromacie: banany, wanilua, mleczna czekolada, toffi. W smaku głównie banany, przefermentowana trzcina. A finisz ziołowy, rozmaryn. 4.5
26,5/27/26,5/8=88

Weber Haus Gold 8 (38%)
6 miesięcy w beczkach z sasafrasa i 6 miesięcy w beczkach z amburana. W nosie: zioła, kardamon, cynamon, banany, koper, stara guma. W ustach słodko-gorzka, banany i zioła, nieoczekiwane połączenia. Finisz bananowy. 4.5
26,5/27/27/8=88,5

Weber Haus Premium Black (40%)
Trzy lata, dwa lata w beczkach po koniaku, rok w beczce z drewna balsam. W aromacie: sporo wanilii, mleczna biała czekolada, tiffie. W ustach słodycz i wytrawność, zioła, banany, gruszki, pieprz, kardamon. Finisz to banany i likierowe wino. 4.5
27/28/27,5/9=91,5

Weber Haus Premium Gold 4 Anos (38%)
Cztery lata w beczkach po koniaku. W aromacie rodzynki, orzechy. Smak bardziej taniczny, cierpki, tytoniowy. W finiszu miód i cynamon. 4.5
27/27/27/8=89

Weber Haus Extra Premium (38%)
Sześć lat w beczkach po koniaku. Rześka, w aromacie jest sporo bananów, pieczone banany, figi, lekka nuta palonego cukru. W ustach tytoń, herbata, wiśnie, rodzynki. W finiszu banany, a i szczypta chilli. I lukrecja. 4.5
27,5/27,5/28/9,5=92,5

Weber Haus 30 Luas (38%)
30 miesięcy w amerykańskim dębie. W nosie: toffi, nuty przypalone, popiół, wulkan, banany. Smak słodki, czekolada, słodka kawa, delikatna. Finisz to słodki tytoń, słodka herbata. 4.5
27/27/27/8,5=89,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail