Spotkanie z whisky Carn Mór

12 sierpnia w Forcie Whisky odbyła się prezentacja kilku butelek z kolekcji Carn Mór, butelkowanej przez firmę Morrison & MacKay Ltd. Seria ta to tak naprawdę trzy osobne linie: Stricte Limited, gdzie są młode whisky w wieku 4-12 lat, Celebration of The Cask, gdzie są tylko single cask, z naturalną mocą i w starszym wieku oraz Black Gold, gdzie są whisky wyłącznie z beczek po sherry. Spotkanie prowadził w Forcie Whisky Jarosław Buss, polski wyłączny importer whisky Carn Mór, szef firmy Tudor House, a online, poprzez platformę Zoom – Niel Hendriksz, dyrektor sprzedaży w Morrison & MacKay. Ta podwójna forma – na żywo i online dotyczyła także uczestników, kilka naście osób obecnych było w Forcie Whisky i dodatkowo kilku uczestników online.

Rodziny Morrison i MacKay są znane w biznesie handlu whisky od kilku pokoleń. W latach 50. XX wieku przejęli destylarnię Bowmore na wyspie Islay, a potem Glen Garioch i Auchentoshan. Byli też właścicielami kilku znanych blendów, m.in. Rob Roy czy Islay Legend. Za akwizycje i rozwój w tamtych latach odpowiadał głównie Stanley Morrison. Firma znana była wówczas jako Morrison Bowmore. W 1994 roku sprzedali wszystkie destylarnie japońskiej grupie Suntory (obecnie Beam Suntory). Kenny MacKay był dyrektorem zarządzającym w Morrison Bowmore, natomiast po Stanleyu rodzinny biznes przejęli Brian Morrison i jego syn Jamie Morrison. W tym roku firma wykupiła udziały rodziny MacKay i prawdopodobnie zmieni nazwę. Zarobione na sprzedaży destylarni pieniądze zostały zainwestowane m.in. w przejęcie w 2005 roku firmy The Scottish Liqueur Center z Perth, która znana była z własnych receptur likierów Columba Cream i Bruadar. W 2006 roku opracowano także nową recepturę, likieru Ginger Tam’s. W 2008 roku pojawiły się własne butelkowania whisky z różnych destylarni w serii Celebration of The Cask. Seria Carn Mór Strictly Limited zadebiutowała w 2012 roku. W 2017 roku rozpoczęto budowę nowych magazynów oraz własnej destylarni w Aberargie, siedem mil od Perth. Wskrzeszono markę blendowanej whisky Old Perth.
Uczestnicy degustacji mogli spróbować czterech młodych whisky z serii Stricte Limited i znacznie starszej z serii Celebration of The Cask. O każdej whisky kilka zdań powiedział Niel Hendriksz, dzieląc się własnymi opiniami. Podsumowując, Jarosław Buss przedstawił plany inwestycyjne rodziny Morrison oraz zapowiedział kolejne dostępne w Polsce butelkowania jeszcze na ten rok.

Linkwood 8YO 2011 Bourbon & Rye Casks Carn Mor (47,5%)
– Linkwood świetnie dojrzewa w beczkach po bourbonie. Spotkała nas jednak niespodzianka, gdyż gdy już przystąpiliśmy do kupażowania, okazało się, że jedna beczka była przypadkowo po żytniej whiskey Jim Beam Rye, z wyraźną nutą pikantną. Postanowiliśmy stworzyć taką ciekawą mieszankę, dwóch słodkich whisky z beczek po bourbonie i jedną po ostrej rye whiskey – mówił Niel Hendriksz.
Aromat słodki, waniliowy, czekoladowy, z nutą kukurydzianą i delikatnie ziołową. Bardzo ciekawy smak, dużo egzotycznych owoców, zwłaszcza banan i ananas, do tego imbir. Finisz pikantny, sporo pieprzu, imbir, kardamon, ale wciąż są też banany i ananasy.
4.5/5
26/27/26,5/7,5=87

Glentauchers 9YO 2010 Sherry Puncheon Carn Mor (47,5%)
– Glentauchers, będący sercem blendów Ballantines, świetnie leżakuje w beczkach po sherry. I tak mamy w tym przypadku, piękną whisky w starym stylu, przypominającą dawnego Macallana – mówił Niel Hendriksz.
Aromat słodki: rodzynki, orzechy, miód, suszone śliwki, suszone morele, powidła morelowe i wanilia. W smaku: bardzo dużo drożdży, orzechy, bardzo słodko, miodowo. Finisz ocieka miodem, poza tym słodkie gruszki, bardzo dojrzały ananas.
4/5
25,5/25,5/25/7=83

Glen Elgin 11YO 2008 PX Hogshead Carn Mor (47,5%)
– Glen Elgin ma bardzo owocowy destylat, więc beczka po słodkiej sherry pedro ximenez pogłębia tę owocowość. To jest najszybciej sprzedana whisky w tej serii, została świetnie przyjęta. Beczka wprowadziła tu nuty bakalii – mówił Niel Hendriksz.
Aromat delikatny, przyjemny, słodko-owocowy, nuty mineralne, orzechy i rodzynki, figi, drożdże. W ustach bardzo delikatna, soczysta, słodka, dojrzałe gruszki, dojrzałe jabłka, ciasto drożdżowe z rodzynkami. W finiszu: lukrecja, anyż, ananas, dojrzałe mango, jabłka i powracająca nuta mineralna.
4.5/5
26,5/27/26,5/7,5=87

Caol Ila 7YO 2012 PX Sherry Butt Carn Mor (47,5%)
– Caol Ila jest taką destylarnią, że beczki z ich whisky można kupować w ciemno, są powtarzalne, zawsze z wyraźnym charakterem dymu i torfu. Beczka po sherry dodaje do tych dymnych nut słodyczy, ale nie pozbawia wyspiarskiego DNA – mówił Niel Hendriksz.
Aromat dymny, przypalony, torfowy, ale jednocześnie bardzo słodki – miód, toffi, wanilia. W smaku dużo nut medycznych, wędzone, węgiel i trochę drożdży, rodzynek i sól. Słono-torfowy finisz, jodyna, sól i miód.
4/5
23/26/23,5/6,5=79

Mannochmore 1990 CS Bourbon Barrel Carn Mor (45%)
– W tej whisky jest wszystko, co lubię: tropikalne owoce, słodycz, ciało. To jedno z moich ulubionych butelkowań w ofercie Morrison & MacKay. Przykład, że czasami także mniej znana szkocka destylarnia potrafi dać wspaniałe whisky – mówił Niel Hendriksz.
W aromacie bardzo dużo ananasa, bananów, nuty rumowe, wanilia, nuta zielonego ogórka, melona, do tego powidła śliwkowe. W ustach tłusta, oleista, lekko słona, lekko waniliowa, ale jest i melon, są banany, jest ananas. W finiszu sporo soli, trochę pieprzu, banany czy nawet kaszka bananowa, wanilia i melon.
4.5/5
28,5/28/28/9=93,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.