15 czerwca w Kita Koguta odbyły się dwie sesje degustacyjne z Michałem Płuciszem, twórcą projektu Wolf & Oak Distillery. Ogromne zainteresowanie koneserów sprawiło, że ze względu na wymogi sanitarne trzeba było podzielić degustację na dwie grupy. Do spróbowania było siedem trunków, które spotkały się z bardzo entuzjastycznym przyjęciem.
Degustacja zaczęła się od wódki czystej żytniej. – Nigdy nie chciałem robić wódki, ale sprzedaje się najlepiej ze wszystkiego, co kiedykolwiek zrobiłem – mówił Michał Płucisz. – Ponieważ sam nigdy nie piłem wódki, dlatego postanowiłem zrobić taką, która będzie mi smakować, czyli żeby pachniała zbożem, a nie etanolem. Nie lubię alkoholi neutralnych, więc ta wódka ma mieć zapach i smak. Ponieważ jest to żyto, więc zawsze pozostawia nutę pieprzną. Jestem miłośnikiem chleba żytniego, stąd mój naturalny wybór żyta do wyrobu alkoholi, także okowit czy whisky.

Degustacja była niekonwencjonalna, pełna pytań i ocen ze strony uczestników. Także kolejność nalewanych trunków nie była typowa, po wódce podano likier wiśniowy, potem likier ziołowy, by wrócić do nut zbożowych – okowity. Następna była porterówka, po niej whisky żytnia, a na koniec wspaniała nalewka Duch Kniei, którą stworzył Stanisław Smarduch, właściciel marki Nalewki Kresowe. Wolf & Oak oraz Nalewki Kresowe blisko współpracują przy promocji alkoholi kraftowych i regionalnych.

Oto jak smakowały prezentowane trunki.

Wódka Żytnia (43%)
Zestawiana jest z trzech różnych żytnich destylatów. Aromat słodki, waniliowy, brzoskwinie, morele, delikatna nuta ziół, kwiatowa pudrowość, trawa cytrynowa, bergamotka, liczi, wanilia. Smak cierpki, nuty goryczy, pestki jabłka, skórki jabłek, gruszek i rodzynki, ale złamane przez pieprz i kardamon. Bardzo dużo ziarna w finiszu, lekko pikantna, pieprzna, dużo jabłek i gruszek, morele i brzoskwinie, bakalie.
4.5
25/27/27/8=87

Wiśnia w rumie (32%)
Robiona na nalewkach wiśniowych firmy Nalewki Kresowe, nalewki 12-14 letnie i dwie młodsze, z dwoma rodzajami odleżakowanych rumów melasowych. Aromat soku z wiśni, wędzonej wiśni, rumu w brytyjskim stylu, lekko słodycz lukru. Smak cierpki, delikatna nuta pestki, duża kwasowość. Bardzo cierpka, wędzona wiśnia w finiszu.
4.5
27/27/27,5/8=89,5

Eliksir (44%)
Gorzki likier w stylu boonekamp, zestawiany m.in. z dwóch rodzajów herbat ze Sri Lanki, limonki, imbiru, cytrusów, przypraw korzennych. Wszystkie składniki są macerowane razem. W aromacie: pomarańcze, chmiel, imbir, gałka muszkatołowa, coś słodko jagodowego i słodko jabłkowego, szałwia, lekko mięta, werbeny oraz nuta korzenna, która najbardziej kojarzy się z chininą. Jest też lekka nuta cynamonu. Rozgrzewający w smaku, goryczka, głóg, orzech włoski, bardzo gorzkie skórki pomarańczy, chmiel, skórka grejpfruta, skórka limonki i werbena. W finiszu: goryczka i jałowiec, anyż, nuty piernikowe, ale też ziołowość, trawiastość, igliwie. Ziele angielskie, gałka muszkatołowa, jabłka, morele, śliwki. Do tego pieprz i głóg, jarząb, ale i jagodowa słodycz.
4.5
26/26/27/8=87

Okowita Zbożowa Żytnia (45%)
Zatarte żyto ze znajomego młyna, przerobione na alkohol i przedestylowane. Intensywny aromat prażonego ziarna, leciutko dym, nuta maślana, lekko chmielowa, pestki owoców. Smak owocowy – jabłka i gruszki, lekko wytrawne. Finisz bardzo słodki, jak soczysta gruszka williams, do tego czarna porzeczka. Bardziej owocowa niż wcześniejsze wersje tej okowity.
4.5
27/28/28/9=90

Porterówka (31,5%)
Do piwa dodana żytnia okowita, miód lipowy i cynamon. W aromacie w pierwszej nucie zaskakujące nuty kiszone i solankowe, które z czasem zanikają, dopiero głębiej słodycz słodu, miodu. Smak gorzko-miodowy, podobnie jak finisz, wydaje się być lekki, chmielowy, kwas chlebowy, pumpernikiel.
4.5
26/26,5/27/8=87,5

Wolf Rye Whisky Cask#15 (46%)
Whisky żytnia około czteroletnia, beczki 30 l, beczka po własnym słodkim winie, nie filtrowana. Do beczki wlany destylat o mocy 61-62%, moc przed zabutelkowaniem obniżona do 46%. Aromat wanilii, toffi, cynamonowiec, słodka śliwka. Smak też słodki, dużo śliwek, czekolada z rodzynkami, mirabelki. W finiszu wiśnie i likier gruszkowy.
4
25/25/25,5/7=82,5

Duch Kniei (33%)
Flagowa nalewka firmy Nalewki Kresowe, 33 botaniki, długa maceracja. W aromacie: mięta, werbena, pokrzywa, szałwia, tuja, leciutko anyż, tarnina, orzech, aromaty herbaty, wiśni, jagód. W smaku słodko-cierpkie, orzech włoski, wiśnie, herbata. Cierpki, długi herbaciany finisz i jagody. Pyszne.
5
28,5/28,5/29/9=95

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail