Springbank

destylarnia whisky single malts z Campbeltown, umiejscowiona w południowej części półwyspu Kintyre w Szkocji. Firma hoduje własny jęczmień, dzięki czemu jest jedną z dwóch (druga to Kilchoman) destylarni w Szkocji, które w jednym miejscu mają pełen obieg wyrobu whisky – od słodowania do butelkowania. Pozwala to uzyskiwać powtarzalny, za każdym razem taki sam spirytus. Springbank jest też jedną z kilku ostatnich rodzinnych destylarni. Gorzelnia rozpoczęła działalność w 1828 roku, do dziś działa w tym samym budynku i wciąż jest własnością rodziny Mitchellów (założycielem był Archibald Mitchell). Roczne moce produkcyjne destylarni Springbank to 750 tys. l. Mają sześć kadzi fermentacyjnych z modrzewia oraz trzy alembiki, jeden wash still i dwa low wines still.


Od 1992 roku Springbank nie udostępnia swojej whisky do kupaży innym gorzelniom, produkuje natomiast trzy własne blended whisky: 5-letnią Campbeltown Loch, Machrihanish Niblick (bez podania wieku) oraz 12-letnią, wyśmienitą Mitchell’s.
Najbardziej znana marka single malt z gorzelni to Springbank Single Malt, występująca w wersjach: 10-, 12-, 15 i 18-letnich, a także Springbank 12 Year Old cask strength – z jednej beczki i Springbank CV – leżakująca w kilku różnych beczkach (także pod względem wielkości). Z uwagi na morski, słony, rybny aromat krążą wokół tej whisky legendy, że starzona jest w beczkach po śledziach, ale to oczywiście mit. Destylowana jest dwa i pół raza, nie filtrowana na zimno jak większość whisky oraz nie koloryzowana. Destylacja dwu i pół krotna jest niespotykana, oznacza, że podczas pierwszego procesu destylacji wybierane są niższe partie wywaru, następnie zaś wędrują z powrotem do alembików. Podczas całego procesu niektóre partie destylatu były destylowane trzy- a niektóre dwukrotnie. Następnie whisky dojrzewa w beczkach po bourbonie i sherry, firma eksperymentuje również z beczkami po rumie, porto i francuskich winach.
Ponadto powstają tu jeszcze dwa inne single malty. Longrow jest mocno torfowy (50-55 ppm), destylowany dwukrotnie. Dostępne wersje to: 10-, 14- i 18-letnie dojrzewające w beczkach po bourbonie, a także 10-letnia dojrzewająca w beczkach po sherry, 14-letnie dojrzewające w beczkach po burgundzie i po tokaju, a także Longrow CV Peated Whisky, która finiszuje w czterech różnych beczkach, po: bourbonie, sherry, porto i rumie. Kolejna whisky to Hazelburn, potrójnie destylowana, nietorfowa, nazwana na cześć innej, nieczynnej już gorzelni z miasta Campbeltown. Standardowe wersje to 8- i 12-letnia, ale jest też Hazelburn CV dojrzewająca w beczkach po bourbonie i sherry czy Hazelburn Sauternes, która pierwszych pięć lat spędza w beczkach po Bourbonie, a ostatnie trzy w beczkach po Sauternes. Po sąsiedzku znajduje się otwarta w 2004 roku przez tego samego właściciela destylarnia Glengyle, gdzie powstaje whisky Kilkerran. Pracownicy Springbank przez jeden miesiąc w roku destylują w aparatach Glengyle.

springbank-21-y-80 SONY DSC springbank-17y-sherrywood SONY DSC SONY DSC springbank-12yo-burgundy-001 SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 

 

 

 

1 komentarz do “Springbank”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.