białoruska paskuda rok leżakowała w beczkach. Spirytus żytni, dodano do niej różne ekstrakty smakowe: jabłek, rodzynek, wanilii, śliwek i gruszek. Destylowana w Brześciu, właścicielem marki jest firma Minsk Grape Wines Factory (Минский завод виноградных вин). Bezwstydnie podają, że receptura pochodzi z 1858 roku. W nosie: strucla jabłkowa z cynamonem albo bardziej – ciastko z nadzieniem jabłkowym w McDonald’s. W smaku jest dużo gorzej, sporo cynamonu, anyż, zielone gorzkie jabłko, zwietrzały pieprz. Finisz jest cukierniczy, ale to jakieś tanie wyroby – landrynki, oranżada. Moc – 43%.

Komentarze

Komentarze

  1. Czy używanie nazwy Starka dla napojów alkoholowych nie wytworzonych przez Szczecińską Wytwórnię Wódek „STARKA” jest prawnie dozwolone?

    • W Polsce nie jest dozwolone, ale chyba poza Polską znak towarowy nie jest zastrzeżony. Zwłaszcza, że kowieński Stumbras robi Starkę od dziesiątków lat. Także w Wilnie jest robiona Starka w zakładach, które należą obecnie do Marie Brizard.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail