Swn Y Mor

marka walijskiej whisky (welsh chwisgi, jak pisze producent), nazwa znaczy tyle, co Odgłos morza. Pojawiła się na rynku w latach 70. XX wieku i była pierwszą od 70 lat whisky walijską… z nazwy, gdyż w rzeczywistości był to zestaw szkockich single maltów z dodatkiem walijskiego spirytusu zbożowego. Markę firmowała Brecon Brewery, mały browar specjalizujący się w niszowych piwach. Obecnie, gdy przemysł gorzelniczy w Walii ponownie zaczął się rozwijać m.in. za sprawą marki whisky Penderyn, Swn Y Mor wraca w wersjach kolekcjonerskich, m.in. w małych buteleczkach (dostępnych także w Polsce). Walijska specyfika tej w znacznym stopniu szkockiej whisky polega na oryginalnym procesie filtrowania alkoholu przed rozlaniem do beczek – przez mieszankę siedmiu walijskich ziół. W efekcie powstał bardzo wyrazisty trunek z bardzo ziołową nutą, nieco surowy w smaku, ale ze słodkim tłem madery. Ta surowość sprawia, że smakuje jak single cask whisky i wydaje się mocniejsza niż jest w rzeczywistości – 40%. Na początku lat 90. XX wieku ta sama firma wypuściła też inną walijską chwisgi o nazwie Prince of Wales.

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.