Tamdhu

whisky single malt z region Speyside. Nazwa pochodzi z języka gaelickiego i oznacza: Małe czarne wzgórze, tak nazywa się też górskie źródło, z którego gorzelnia czerpie wodę. Tamdhu powstaje w założonej w 1897 roku gorzelni w Knockando, obecnie będącej własnością Ian MacLeod Distillers. W swojej historii gorzelnia kilkakrotnie zmieniała właściciela, m.in. przez dziesięciolecia należała do grupy Highland Distillers, wielokrotnie była też okresowo zamykana – najdłużej przestój trwał dwadzieścia lat. Jako jedna z nielicznych szkockich destylarni ma własną słodownię, nadwyżki slodu odsprzedaje gorzelni Glenrothes. Podstawowa wersja single malt Tamdhu Fine ma 40%, a producent nie podaje na etykiecie wieku leżakowania, prawdopodobnie jest to siedem lat. To whisky zdecydowanie słodowa, ze słodkimi, miodowymi nutami, ale też wyczuwalną wonią traw. Inne wersje to single malty: dziesięcioletni (40%), piętnastoletni (40%), osiemnastoletni (43%) oraz limitowane edycje od niezależnych dystrybutorów: Gordon & MacPhail: Tamdhu 8 years MacPhail’s Collection (40%), Dewar Rattray: Tamdhu 1990 Cask Strength (62,9%) czy Signatory Vintage: Tamdhu 1994 Collection Cask Strength (61%). Tamdhu wykorzystywana jest też do whisky mieszanych, takich marek jak: The Famous Grouse, J&B, Cutty Sark, Clan McGregor czy Dunhill. Gorzelnia otwarta jest dla zwiedzających.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.