whisky single malt z region Speyside. Nazwa pochodzi z języka gaelickiego i oznacza: Małe czarne wzgórze, tak nazywa się też górskie źródło, z którego gorzelnia czerpie wodę. Tamdhu powstaje w założonej w 1897 roku gorzelni w Knockando, obecnie będącej własnością Ian MacLeod Distillers. W swojej historii gorzelnia kilkakrotnie zmieniała właściciela, m.in. przez dziesięciolecia należała do grupy Highland Distillers, wielokrotnie była też okresowo zamykana – najdłużej przestój trwał dwadzieścia lat. Jako jedna z nielicznych szkockich destylarni ma własną słodownię, nadwyżki slodu odsprzedaje gorzelni Glenrothes. Podstawowa wersja single malt Tamdhu Fine ma 40%, a producent nie podaje na etykiecie wieku leżakowania, prawdopodobnie jest to siedem lat. To whisky zdecydowanie słodowa, ze słodkimi, miodowymi nutami, ale też wyczuwalną wonią traw. Inne wersje to single malty: dziesięcioletni (40%), piętnastoletni (40%), osiemnastoletni (43%) oraz limitowane edycje od niezależnych dystrybutorów: Gordon & MacPhail: Tamdhu 8 years MacPhail’s Collection (40%), Dewar Rattray: Tamdhu 1990 Cask Strength (62,9%) czy Signatory Vintage: Tamdhu 1994 Collection Cask Strength (61%). Tamdhu wykorzystywana jest też do whisky mieszanych, takich marek jak: The Famous Grouse, J&B, Cutty Sark, Clan McGregor czy Dunhill. Gorzelnia otwarta jest dla zwiedzających.