blendowana whisky, złożona z alkoholi w wieku 10-12 lat, wypuszczona przez nową angielską destylarnię Lakes. Do blendów kupują szkockie destylaty, jednak planują także produkować własna – angielska – whisky. Firma mieści się w regionie jezior – Kumbrii, w pobliżu jeziora Bassenthwaite Lake. Jest tu park narodowy, las, góry, jeziora i rzeki. Woda z górskich źródeł rzeki Derwent, spływających ze szczytów Scafell, ma lekko torfowy smak i będzie wykorzystywana do produkcji whisky. Zamontowano tu małe miedziane alembiki, destylaty będą starzone w beczkach po sherry i Bourbonie. Budynki gorzelni, z szarego kamienia, w wiktoriańskim stylu, to stara farma, wybudowana w 1847 roku przez Josa Christophersona. W przyszłości ma tu powstać centrum dla odwiedzających. Planowana whisky ma mieć torfowy smak, przypominać styl Islay. Założycielem gorzelni jest Paul Currie, wywodzący się z rodziny związanej z whisky, sam pracował w destylarni Arran. Master blenderem w nowej firmie jest znana postać w świecie whisky, były dyrektor koncernu Diageo, Alan Rutherford. Whisky blendowane The One pojawiła się w 2013 roku, wiosną 2014 roku ruszyła produkcja destylatów do The Lakes Gin, The Lakes Vodka i The Lakes Malt (premiera zapowiadana jest na 2019 rok). Whisky The One składa się z destylatów pochodzących z wysp: Islay, Arran, Jura i Orkanów. Ma lekko torfowy smak, słodowy, łagodny, z nutą imbiru.