Lektury, Spirits
historia, recenzje, whisky szkocka

The Whiskies of Scotland

The Whiskies of Scotland

Udostępnij:

Książka pisana w 1967 roku, kiedy na rynku królowały whisky blendowane, zawartość alkoholu Szkoci zamieszczali w jednostkach Proof, ale inaczej mierzonych niż w USA (70 Proof = 40 Vol.), a whisky single malt były niemal wyłącznie rarytasami oferowanymi przez niezależne firmy butelkujące. Inaczej wyglądała mapa whisky, jedne destylarnie wciąż działały, innych jeszcze nie było w planach. Większość destylarni sama słodowała jęczmień, a spora część alembików ogrzewana była węglem. Nie było żadnych poradników dotyczących degustowania whisky, nie było not degustacyjnych, nie było rynku na whisky słodowe. Zapiski emerytowanego profesora Uniwersytetu w Londynie mają charakter amatorski. Zebrał on informacje o destylarniach oraz własne notatki dotyczące smaku poszczególnych whisky, te jednak są subiektywnymi wrażeniami, jakże odległymi od dzisiejszych rozbudowanych not z degustacji. Jednocześnie autor jest wielkim entuzjastą nie tylko whisky, ale wszystkiego, co Szkockie, do tego stopnia, że uważa np., że zły wpływ na smak trunku ma rezygnacja z korzystania w branży whisky jęczmienia z Highland, mimo iż ten dawał mało cukru i słabo sprawdzał się w fermentacji.


W rozdziale o przyszłości whisky autor utyskuje, że jakość whisky ulega takiemu pogorszeniu, że coraz częściej trzeba ją pić z lemoniadą, co nie wróży dobrze narodowemu trunkowi Szkotów. Jakże to się zmieniło, jakość dziś jest absolutnie najważniejsza w branży whisky.
Warto mieć tą książkę, bez względu na to jak wielkie zmiany zaszły w świecie whisky. Profesor McDowall malowniczo potrafił opisać destylarnie, ich historię, ich styl. Jego „The Whiskies of Scotland” to w jakimś sensie kontynuacja pionierskiej pracy Alfreda Bernarda i jego „The Whisky Distilleries of Scotland” z 1887 roku, czyli z czasów, kiedy nie było jeszcze nawet marki Glenfiddich.
Trzecie wydanie z 1975 roku zawiera niewielki suplement, w którym autor przedstawił kilka nowo powstałych w tamtym okresie destylarni.

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.