efekt kilkunastu lat prac laboratoryjnych w zakładzie Sarajishvili w Tbilisi, jak zrobić wysokiej klasy alkohol, będący maceratem wysuszonych przegródek z wnętrza orzecha włoskiego. Bazowy alkohol jest pszeniczny, ale efekt zupełnie, jakbyśmy mieli do czynienia z długo leżakowaną brandy! Zapach słodki, słodkie winogrona, słodkie likierowe wino, wiśnie, lekka i przyjemna nuta orzecha włoskiego, szczypta cynamonu. Smak słodko-cierpki, raczej wytrawny – orzech, głębokie nuty beczki, jak whisky z beczek po likierowych winach, sok z wiśni, czarna jagoda. Cierpki, wytrawny finisz – sok z wiśni, rodzynki, propolis, nuta dębiny, delikatnie tytoniu, dobrej brandy.
Powiązane artykuły
Alkohole dnia
chacha
Produkcji firmy Georgian Kalata, destylacja 2025. Aromat intensywny, słodko-kwaśny z nutą lakieru, kwaśne jabłka, fermentujący […]
Alkohole dnia
palinka
Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]
Alkohole dnia
rye whiskey, whiskey amerykańska
Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]
Wydarzenia
Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]
Degustacje
degustacje
Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]
Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka
20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]
Wydarzenia
rynek
Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]