Torquadra

druga, obok Borgo Vecchio, destylarnia z Ospedaletto. Położona w kotlinie gór, które porastają winnice. Nazwę zawdzięcza pobliskim ruinom średniowiecznej obronnej baszty, zwanej Tor Quadra. Destylarnia powstała w 1958 roku, zakładał ją Livio Cavalin, teraz prowadzi ją jego wnuk, Cristiano Cavalin z siostrą Valentiną. – Nasze grappy pachną ziemią Trydentu, destylujemy wyłącznie lokalne winogrona – twierdzi Cristiano Cavalin. Do destylacji używają zarówno aparatów caldaiete, jak i bain-marie. Do leżakowania używają beczek z francuskiego dębu, a do delikatniejszych szczepów jak gewürztraminer czy müller thurgau, używają beczek z drewna wiśni i akacji. Mają wyjątkowo bogatą ofertę grappy aromatyzowanej, m.in.: gałązkami i owocami oliwki, skórkami cytryny, liśćmi pokrzywy, leśnymi jagodami, lukrecją, macierzanką, korzeniem goryczki, jałowcem, igliwiem sosny, alpejskimi trawami czy kminkiem. Do tego należy dodać kilkanaście likierów, od gorzkich ziołowych po słodkie bombardino.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.