popularna marka hiszpańskiej brandy, dostępna w wielu barach na całym świecie i występująca w trzech odmianach – tania pięcioletnia, a także dzesięcio- i doskonała dwudziestoletnia. Rodzina Torres prowadzi swoje Bodegas od XVII wieku, poza brandy wytwarzają także wino z winogron ugni blanc i parellada. Te wina właśnie służą do destylacji brandy, która odbywa się w miedzianych alembikach, alkohol odbierany jest przy mocy 61%. Trunek starzony jest metodą Solera w beczkach z francuskiego dębu z Limousin lub z dębu amerykańskiego. W smaku czujemy przede wszystkim delikatność bakalii – rodzynki, suszone morele, orzechy, w przypadku dłużej leżakujących dochodzą nuty palonej kawy czy gorzkiej czekolady. W Polsce można kupić tylko wersje 5- i 10-letnią, ale na tym oferta firmy się nie kończy, jest też 15-letnia Torres Fontenac, 20-letnia aksamitna Torres Hors d’Age czy wspaniała, sprzedawana w pięknych karafkach Torres Jaime I – Reserva de la Familia, kupaż najlepszych roczników z piwnic. Ta ostatnia ma iście niezwykły smak – słodycz czekolady, palone ziarna kawy, długi słodki i owocowy finisz, ma bardzo ciemną barwę a sam alkohol przesycony jest taninami z dębu. Produkcję brandy rozpoczęto w 1920 roku, dziś Bodegas Torres to największy producent win w Katalonii. Inne brandy tu produkowane to: Fontenac, Honorable i Miguel I.
Dlaczego piszą że Torres ma udziałowców rosyjskich? Przecież to hiszpanska firma.