macedoński producent win i mocnych alkoholi z wioski Krnjevo w regionie Barovo, w dolinie gór Kozuf. Region słynie z upraw winogron i produkcji wyśmienitych brandy, tu mieści się m.in. znany producent Tikves. Rodzinna firma powstała w 1922 roku, w obecnej formie prawnej działa od 2011 roku. Ich oferta obejmuje wina oraz: brandy VS, mastikę i rakiję. Woda czerpana jest górskich źródeł. Trzyletnia, dwukrotnie destylowana rakija, zestawiana jest z sześciu różnych win, z sześciu szczepów winogron dojrzewających w słońcu zboczy Kozuf na wysokości 700 m. W smaku bardzo delikatna, ze słodką kukurydzianą nutą, nietypową dla winogronowego destylatu. Podobnie delikatna jest mastika o mocy 42%, robiona na bazie rakiji, redestylowana po dodaniu ziół i anyżu. Traikovsky VS Brandy zestawiana jest z 12 różnych typów winogron (m.in.: Grenache Blanc, Riesling, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Vranec), spędza trzy lata w dębowych beczkach – z dębu francuskiego oraz z lokalnego dębu Kichevo, zwanego w Macedonii blagunj. Dwukrotnie destylowana w miedzianych alembikach, ma dużo słodkich i owocowych nut, bardzo typowych dla brandy z tego regionu. – W przyszłości pojawią się wersje dłużej leżakujące, VSOP i XO – mówi pani Biljana Trajkovska. – Jesteśmy małą, butikową, firmą, wszystko robimy ręcznie. Winnice nie mają irygacji, są podlewane wyłącznie przez deszcze. Nasza brandy zdobyła jednak tak duże uznanie, że dostarczana jest na oficjalne uroczystości do kancelarii prezydenta Macedonii. Firma jest otwarta dla turystów, oferuje noclegi w dolinie gór Kozuf, w posiadłości nad rzeką Boshavica, tu odbywają się też degustacje win i mocnych trunków.
w tym niewielkim aparacie destylowane są rakije i brandy Traikovsky
Stoisko firmy Traikovsky na targach ProWein w Dusseldorfie