Tymon Straburzyński zwycięzcą II edycji konkursu Tahona Society w Polsce

22 kwietnia odbył się krajowy finał największego na świecie konkursu koktajlowego dla miłośników tequili. Projekt ten, organizowany przez Tahona Society, miał w Polsce już swoją drugą odsłonę. Do konkursu zgłosiło się ponad 70 osób, 30 z nich zaproszonych zostało do finałowego etapu, który odbył się w Warszawie. Barmani musieli wykazać się zarówno wiedzą dotyczącą tequili i marki Olmeca, jak również pomysłowością i fantazją przy tworzeniu swoich propozycji koktajlowych.


Tequila z polskim akcentem
Tegorocznym wyzwaniem było wykreowanie koktajlu na bazie tequili z portfolio Olmeca, który w swojej recepturze zawierał tradycyjny polski składnik przygotowany wcześniej własnoręcznie przez barmana – mógł to być syrop, konfitura, infuzja, shrub czy nalewka.
Gośćmi specjalnymi tegorocznej edycji Tahona Society byli Patrick Seppa i Ramon „El Tigre” Ramos globalni ambasadorzy tequili Olmeca, to oni wraz z Maciejem Starosolskim zasiedli w jury.
Najlepszą kompozycję stworzoną na bazie tradycyjnego meksykańskiego trunku z polskim twistem zaprezentował Tymon Straburzyński. Stworzył on koktajl o nazwie Las Malvas Altas na bazie syropu z malwy, tequili Olmeca Altos Plata, Porto, soku z limonki oraz bittersa rabarbarowego Fee Brothers. Koktajl został podany w kieliszku typu coupette, udekorowany gałązką rozmarynu i finalnie aromatyzowany absyntem.

Zwycieski koktajl

Zwycięzcy Tahona Society
Tymon Straburzyński na co dzień pracuje w barze Heca we Wrocławiu: „swoją przygodę za barem zacząłem w wieku 19 lat. Początkowo dorywcza praca okazała się być tym wszystkim czego szukam. Od zawsze interesowały mnie oryginalne smaki. Inspiracje czerpię z otoczenia, a to co motywuje mnie najbardziej to chęć rozwijania swoich umiejętności i poznawania nowych smaków. Wygrana w Tahona Society sprawia, że chcę się dalej rozwijać w tym co robię”.
Ramon El Tigre Ramos – globalny ambasador Olmeca już po zakończeniu konkursu, powiedział: „jakość koktajli w polskim finale była po raz kolejny na najwyższym poziomie, więc sędziowie stanęli przed trudnym wyborem. Tymon zachwycił sędziów dowcipną prezentacją i bardzo dobrze zbalansowanym koktajlem oraz idealnym połączeniem tequili z polskimi smakami”.
„Malwa, sok z limonki, bitters rabarbarowy, aromat rozmarynu i absyntu” Ta kompozycja to doskonały przykład na odważne i kreatywne podejście do tradycyjnego koktajlu, który dodatkowo idealnie uwydatnił naturalne aromaty Olmeca Altos Plata” – dodaje Ramon.
Tymon będzie konkurować z barmanami z całego świata na V wielkim finale Międzynarodowego Konkursu Koktajlowego Tahona Society w Meksyku w czerwcu tego roku.

Tymon Straburzynski podczas konkursu

Drugie miejsce zajęła Anita Ołtuszyk z Solec 44 z Warszawy
Anita przygotowała koktajl o nazwie Pinehealer na bazie Olmeca Altos Reposado z dodatkiem dżemu z wędzonej śliwki, soku z limonki, syropu z pędów sosny domowego przepisu, kilku kropli Watt Dickie oraz białka z jajka kurzego.

Trzecie miejsce zajął Karol Rychlewicz z Warso Vie również z Warszawy
Receptura koktajlu Karola Olmeca Blanco, wódka na trawie żubrowej, mieszanka soku z cytryny i limonki, syropu z pieczonych gruszek oraz bitters selerowy.

konkurs Tahona Society

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.