stara irlandzka marka, powstała w 1762 roku w Watt Distillery w Derry. Nazwana tak dla uczczenia konia o tym imieniu, który startując w zawodach jeździeckich zgarnął nagrodę w zakładach obstawianych 1:100. W XIX wieku marka produkowana była w Malcolm Brown Dundalk Distillery jako typowa whiskey pot still, trzykrotnie destylowana, z dużym udziałem niesłodowanego jęczmienia, a także – w czasach gdy produkowano ja w Dundalk – z dodatkiem grain whiskey z aparatów kolumnowych. Marka została wskrzeszona pod koniec lat 80. XX wieku w destylarni Cooley, choć wedle zupełnie nowej receptury, jako single malt whiskey. Aromat jest bardzo rześki, owocowy, z nutą siana, ziarna, słodu, w ustach lekka, kremowa, sporo wanilii. Oferowana w wersjach: Tyrconell Irish Whiskey (młoda, bez podania wieku), Tyrconnell 10YO Madeira Cask Finish, Tyrconnell 10YO Port Cask Finish, Tyrconnell 10YO Sherry Cask Finish, Tyrconnell 15YO (z amerykańskiego dębu) oraz Tyrconnell 14 YO Single Cask.