(そば焼酎雲海) japońskie shochu, destylowane z przefermentowanej gryki (z niewielkim dodatkiem jęczmienia i ryżu), z udziałem drożdży koji shiro. Producentem jest firma Unkai z Gokase w prefekturze Miyazaki, trunek wytwarzany jest od 1973 roku. Aromat kapusty kiszonej, nieco dymny, w ustach woda po kapuście, ale też wyraźny posmak gryki, trochę też surowych ziemniaków. Moc – 25%.
Pierwsze słyszę o tym trunku, jednak ten kapuściany posmak zafrapował mnie tak bardzo, że poczytałem o nim w Wikipedii (choć zdaję sobie sprawę, że to niezbyt fachowe źródło). Teraz trunek zaciekawił mnie jeszcze bardziej, bo podobno shochu zmienia swój charakter w zależności od sposobu dodania gorącej wody. Jeśli do wlejemy wodę do trunku, ten zyska ostrzejszy smak. Natomiast jeśli wlejemy shochu do wody, alkohol wyda się delikatniejszy i słodszy. Bardzo jestem ciekaw jestem ciekaw jego smaku również bez rozcieńczenia, pozdrawiam!