Unkai Soba

(そば焼酎雲海) japońskie shochu, destylowane z przefermentowanej gryki (z niewielkim dodatkiem jęczmienia i ryżu), z udziałem drożdży koji shiro. Producentem jest firma Unkai z Gokase w prefekturze Miyazaki, trunek wytwarzany jest od 1973 roku. Aromat kapusty kiszonej, nieco dymny, w ustach woda po kapuście, ale też wyraźny posmak gryki, trochę też surowych ziemniaków. Moc – 25%.

1 komentarz do “Unkai Soba”

  1. Pierwsze słyszę o tym trunku, jednak ten kapuściany posmak zafrapował mnie tak bardzo, że poczytałem o nim w Wikipedii (choć zdaję sobie sprawę, że to niezbyt fachowe źródło). Teraz trunek zaciekawił mnie jeszcze bardziej, bo podobno shochu zmienia swój charakter w zależności od sposobu dodania gorącej wody. Jeśli do wlejemy wodę do trunku, ten zyska ostrzejszy smak. Natomiast jeśli wlejemy shochu do wody, alkohol wyda się delikatniejszy i słodszy. Bardzo jestem ciekaw jestem ciekaw jego smaku również bez rozcieńczenia, pozdrawiam!

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.