Roger Groult

Destylarnia mieści się na wzgórzu w St. Cyr du Ronceray, w samym sercu Pays d’Auge, a jej historia sięga XVIII wieku. W 1860 roku Pierre Groult (1830-1918) rozpoczął przygodę z kalwadosem, by już w 1893 otrzymać za swoje wyroby złoty medal. Kontynuatorem był jego syn Leon (1874-1923), który przysporzył się do rozwinięcia produkcji i sprzedaży w regionie. Syn Leona, Roger (1905-1988), był jego godnym następcą i to pod jego rządami destylarnia rozkwitła i stała się marką rozpoznawalną w całej Francji. Jean-Pierre (1946-2008) natomiast był pionierem w eksporcie destylatu z Normandii. Piąte pokolenie, którego przedstawicielem jest syn Jean-Pierre’a, Jean-Roger, z zachowaniem tradycyjnych metod kontynuuje liczącą ponad 150 lat rodzinną tradycję. Obecnie ich produkty są eksportowane do ponad 30 krajów.

bg_default

Sady rozciągają się na 23 hektarach, z czego 17 hektarów to jabłonie tradycyjne, a 6 hektarów to nasadzenia „półtradycyjne”. Łącznie mają 5600 drzew. 70% to odmiany wytrawne, gorzkie jak: Antoinette, Frequin Rouge, Bisquet, Moulin à Vent, 20% odmiany słodkie: Bedan, Noël des Chaps, 10% gatunki kwaśne: Rambaud, René Martin. Rokrocznie 600 ton jabłek trafia do przerobu – 1 tona to 700 l destylowanego cydru. Destylacja odbywa się w trzech starych, małych alembikach typu pot-stills pod którymi jak w XVIII wieku pali się drewnem. Cydr jabłkowy o mocy 6-7% destyluje się po roku, z czego zostaje uzyskany tzw. petite eau o mocy 30%. Druga destylacja daje la bonne chauffe o mocy 70% i jest to serce produkcji, po oddzieleniu przedgonu i pogonu. Leżakuje w starych beczkach (większość ma ponad 100 lat). Butelkowanie odbywa się na miejscu, bez filtracji.
W ofercie mają: Réserve 3 Ans (aromat świeży, owocowy z nutami kremowymi i jabłkowej tarty, smak gładki, orzechy laskowe, finisz miętowy), 8 Ans (aromat i smak kandyzowanych owoców, pieczonych jabłek oblanych miodem i masłem), 12 Ans d’âge (są tu destylaty 12- i 15-letnie, aromat i smak o mocnych nutach kwiatowych), Vénérable (skomponowany z destylatów co najmniej 18-letnich, aromat pieczonych jabłek, smak to jabłecznik, piernik, korzenny syrop), Age d’Or (mieszanka bardzo starych kalwadosów, destylowanych w XX wieku, aromatyczny, pełny, kwintesencja jabłka „retro”), Doyen d’Age (mieszanka destylatów najstarszych, które spoczywają w piwnicach, aromat i smak świeżo przygotowanej marmolady z jabłek, wanilii, okrągły, zharmonizowany) i na koniec rarytas, Réserve Ancestralne (kompozycja destylatów, które powstały za czasów Pierre’a Groulta, czyli na początku XX wieku, miękki, subtelny z nutami przypraw, tanin).

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.