likiery fiołkowe: Crème de Violette lub Liqueur de Violette, robione z płatków fiołków lub – w tańszych wersjach – z użyciem barwników smakowych, prawie zawsze ma intensywnie fioletowy lub ciemnoniebieski kolor (czasami jak denaturat). Kwiaty macerowane są w brandy (bardzo często francuskim marcu) lub w wódce, rzadko innych alkoholach jak np. armaniak w przypadku Benoit de Serres Likier Violette. Receptura znana jest od XIX wieku. Smak jest bardzo słodki, mdły, kwiatowy, o przyjemnym zapachu. Likiery te praktycznie wykorzystywane są wyłącznie do drinków, są zbyt słodkie by konsumować je samodzielnie. Najbardziej znane koktajle to Blue Moon i Aviation. Z maceratem płatków fiołków robione są także likiery Parfait d’Amour (z dodatkiem curaçao) czy amerykańskie Creme Yvette (z dodatkiem wailli). Najbardziej znany likier fiołkowy to Monin Violet, inne to m.in.: Rothman & Winter Crème de Violette, Giffard Violette, Mas de Coralie Liqueur de Violette, Elie Arnaud Denoix Crème de Violette, Dolin Crème de Violettes, Scherer Liqueur de Violette, Devoille Liqueur de Violette i wiele innych.