W dobrym tonie

2 października odbyła się degustacja aż dziewięciu trunków, prowadzona przez Łukasza Gołębiewskiego i Marka Różyckiego, właściciela marki ON Spirit. Panowie współpracują ze sobą przy produkcji wódek, m.in. marki Bon Ton. Jak dotąd ta współpraca zaowocowała powstaniem wódek o smaku wędzonego śledzia, staropolskiego żuru, kwaśnicy i wielu innych projektów o których dowiemy się niebawem. W trakcie degustacji pojawiły się wspomniane wódki oraz inne nietuzinkowe produkty które powstały na zamówienie klientów, z potrzeby chwili, jak również eksperymenty, pokazujące paletę możliwości, jakie można osiągnąć przy zastosowaniu dość nietypowych i zgoła zaskakujących metod produkcji.

Bon Ton Tradycyjna Wódka o Smaku Wędzonych Śledzi Batch 2 (41,3%)
Degustację jako aperitif rozpoczęliśmy od Bon Ton wędzony śledź batch 2, limitowana edycja do 100 butelek wódki o smaku wędzonego śledzia, do produkcji użyto śledzia odłowionego wiosną, ryba złowiona o danej porze roku smakuje trochę inaczej i np. śledź odłowiony latem, jest bardziej tłusta, przypomina wędzoną makrelę. Kolejny batch w porównaniu do wcześniejszej premierowej edycji ujawnił więcej nut wędzarniczych, wędzonej makreli, jest delikatniejszy bardziej subtelny, w kierunku wędzonego łososia, cytryny, aromaty nadmorskie, w tle surowy śledź.
4/5
25/24/24/7=80

Aged Apple Vodka Private edition (40%)
Wódka powstała na zamówienie klienta, który chciał uzyskać efekt „zielonego jabłuszka”, popularnej linii szamponów i płynów do kąpieli w latach 90. ubiegłego wieku. Obecność syntetycznego zielonego jabłuszka towarzyszy od początku zadomowienia się destylatu w kieliszku, natomiast w celu złagodzenia aromatu produkt bazowy został zmieszany ze starzoną wodą, powstałą na skutek oddziaływania starej beczki na destylowaną wodę, poddaną procesowi obróbki cieplnej i ciśnieniowej. Woda wypłukała wszystkie taniny i inne związki. Sam aromat powstał na podstawie syntezy. Pomimo 40% ABV wódka jest niezwykle pijalna, nie czuć alkoholu, aromat intensywny, smak gładki i przyjemny, na finiszu lekki posmak piwniczny, wytrawny finisz.
4/5
27/24/24/7=82

Bierbrand DeSilva Gruszkowe Pszeniczne (38%)
Bazą dla tej pozycji jest piwo gruszkowe, które zostało przedestylowane, oraz dodano zwęglone wiórki jabłoni, które odpowiadają za kolor i złagodzenie smaku. Czas w jakim przebywały wiórki to ok. 3 tygodnie. Delikatny smak i aromat gruszki i pestek z gruszki, lekka kwasowość, wędzona śliwka, krótki wytrawny finisz, skórka owoców. Na oku mętne, tworzy przyjemną jesienną pozycję do degustacji. Dodanie czipsów z drewna zdecydowanie złagodziło pierwotny destylat, kolejny przykład wpływu drewna na produkt końcowy.
4/5
26/24,5/24,5/7=82

Bierbrand DeSilva AIPA (38%)
Destylat uzyskany z piwa AIPA, nuty cytrusowe i taniczne, przedestylowane piwo ujawniło ostrość i mocną chmielowość, złagodzone przy pomocy drewna jak wersja Pszenica-Gruszka, bardzo przyjemna szorstkość i taniczność, jak w czerwonym winie, delikatna słodycz, drink sauer, nuta soli i lekka piwniczność. Pijalna pozycja bardzo przyjemna oddająca charakter stylu, przełamana tanicznością.
4/5
26/26/26/7,5=85,5

Bierbrand DeSilva AIPA z Ananasem (38%)
Intensywny aromat ananasa, dojrzały i słodki, pulpa ananasowa dodana do destylatu, produkt końcowy poddany obróbce ciśnieniowej i termicznej, dodatek czipsów z jabłoni mocno wypalonych. Znakomicie ukryty alkohol, świeżość ananasa wręcz powala. Przyjemny destylat dla delikatnych podniebień.
4/5
25/24/24/7=80

Bierbrand DeSilva Ciemny Lager (40%)
Oleisty i ciemny kolor destylatu przywodzi na myśl ciemny chleb, lagerowa kwasowość, kwas chlebowy, pumpernikiel, przyprawy, ziele angielskie, cierpki, kwaśny i ciężki najbliższy do piwnego oryginału z browaru DaSilva, pomimo dodania wypalonych czipsów z jabłoni.
4.5/5
27,5/27,5/27,5/8,5=91

Podsumowując destylaty z piwa przedstawione podczas degustacji, można odnieść wrażenie że lekka zmiana czy poprzez dodanie chipsów z jabłoni o różnym stopniu wypalenia, jak również próba postarzenia wody przy pomocy starej beczki z 1939 roku może nie dały efektów spektakularnych, nie mniej spowodowały większą pijalność samych destylatów dodając również coś od siebie w sposób elegancko delikatny. Można je nazwać skondensowanym piwem zamkniętym w butelce.
Należy pamiętać o tym, że każdy styl piwa, czy to będzie APA, AIPA, Pils bądź Lager, czy to będzie piwo owocowe jakie mieliśmy okazję degustować, każdy styl używa trochę innych drożdży i ich obróbka wymaga innego podejścia aby uzyskać efekt, który otrzymaliśmy w kieliszku. Dochodzą lekkie nuty beczkowe, drewniane, węglowe wręcz, jak stwierdził Marek Różycki, alkohol to też węgiel, który poprzez swoją strukturę bardzo łatwo wiąże się z innymi pierwiastkami.

Starka Świętokrzyska – edycja Piotr Schmidt Distillate (38%)
Starka Świętokrzyska, to produkt na wskroś nowoczesny, powstał w 10 dni w duńskiej firmie ETOH Sprits z siedzibą w Kopenhadze, przy użyciu beczki z 1939 roku, poddany obróbce kwantowej, sonicznej, ciśnieniowej, w reaktorze Jensen MK 1. Dziesięciodniowy efekt starzenia niezależne laboratorium badające ślad węglowy, na podstawie którego ocenia się wiek alkoholu, określiło przedział wiekowy próbki tej „starki” w przedziale 50-70 lat. Można? Obecna technologia pozwala na powrót do przyszłości i uchylenia rąbka tajemnicy, jak będzie smakowała z dużym prawdopodobieństwem Starka stuletnia (i nie tylko Starka), kiedy nas nie będzie już na świecie. Destylat powstał na bazie zacieru żytniego z polskiego zboża, natomiast cała magia wydarzenia odbyła się w reaktorze, w temperaturze 62oC, przy udziale odpowiednio spreparowanego drewna z beczki z 1939 roku, (poszczególne kawałki drewna, nie cała beczka) w atmosferze 20 tys. HZ uderzających z mocą 475 J/ml. Tyle technika, a jak smakuje?
Aromat dębowy, ostry, karmelowy, orzechy, kawa, w smaku ostra dębina, lekka stęchlizna, ziemista, żyto, finisz masło orzechowe, dębina, gorzka skorka od chleba, oleisty. Przyjemniej się spożywa dziesięciodniową Starkę, niż dziesięciodniowy Krupnik.
3.5/5
24,5/24,5/23,5/6,5=79

Bon Ton Tradycyjna Wódka o Smaku Kwaśnicy Batch 1 (46%)
Wędrując po polskiej mapie kulinarnej napotykamy kwaśnicę, pyszną zupę na bazie kiszonej kapusty, wędzonych żeberek, pieczonej kiełbasy, wędzonego boczku i dodatku aromatycznych przypraw, jak: majeranek, pieprz, ziele angielskie. W kieliszku z wódką mamy: niebywały aromat kwaśnej kapusty i wędzonego boczku na pierwszym planie, dalej warzywa rosołowe z cebulką przypaloną i aromatem tłuszczu z wędzarni. Smak podobnie jak aromat z dodatkiem nut chlebowych zakwasu chlebowego, pieprzu i przypraw. Finisz lekko słodki, kapuściany i wędzonkowy, słodycz przyjemnie współgra z kwaśnością i lekką solankowością. Pracę nad kwaśnicą trwały prawie rok, kiszenie, wędzenie mąki, okiełznanie poszczególnych składowych w temperaturze fermentacji w zakresie pomiędzy 17-25 stopni C., eksperymentowanie doprowadziło do ciekawego wyniku jakim jest butelka Kwaśnicy.
4.5/5
28,5/27,5/27,5/9=92,5

Bon Ton Tradycyjna Wódka o Smaku Żurku Batch 3 (50,5%)
Trzecia odsłona tej receptury, inna od swoich poprzedniczek, uwodzi aromatami: zakwasu pieczonego chleba, zboża i delikatnym dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Wyczuwalne lekkie nuty kwaśnej śmietany. W smaku: mąka żytnia, czosnek, cebula, liść laurowy, na finiszu żurek w chlebie z kiełbasą, cebulką majerankiem, ziemniakiem, brakuje tylko ugotowanego jajka na twardo, niestety białko słabo rozpuszcza się w alkoholu.
4.5/5
28/27,5/27/8=90,5

Bazą dla linii Bon Ton jest spirytus żytni, którego delikatna nuta dała o sobie znać w każdym destylacie.
Podsumowując wydarzenie, bardzo interesujący zestaw, fascynująca opowieść Marka Różyckiego o innym podejściu do tworzenia i zestawiania alkoholi, kreatywność jest mniej ograniczona czasem, z wykorzystaniem nowych technologii nie jesteśmy zmuszeni czekać aby poznać efekt.

Paweł Paziewski

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.