Waragi

popularny trunek w Ugandzie, najczęściej pędzony, ale też butelkowany przez lokalne destylarnie, a nawet eksportowany do innych krajów Afryki, m.in. do Etiopii i Erytrei.  Występuje także pod nazwą enguli lub kasese, zaś określenie waragi pochodzi z czasów kolonialnych, od zbitki angielskich słów war gin, wojenny gin. Może być destylowany zarówno ze zboża (głównie lokalnych odmian prosa i jęczmienia), jak i z owoców (np. bananów) czy trzciny cukrowej i manioku. Wzorowany na trunku dawnych kolonistów (do 1962 roku Uganda podlegała Wielkiej Brytanii), podobnie jak do ginu dodawane są w ostatnim procesie produkcji jagody jałowca, które decydują o smaku Waragi, jest jednak ono mniej ostre niż angielski dry gin, bardziej przypomina tradycyjne jałowcówki ze środkowej Europy. Eksportowa marka to Uganda Waragi (40%), produkowana od 1965 roku przez East African Breweries Limited, ma wyrazisty jałowcowy aromat i słodkawy smak, w przeciwieństwie do jednokrotnie destylowanych produktów domowej roboty to jest destylowane trzykrotnie.

1 komentarz do “Waragi”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.