Warmińska Destylarnia i jej Okazy

3 czerwca w cyklu Mocny Poniedziałek odbyła się degustacja produktów Warmińskiej Destylarni, w tym serii Okazy. Warmińska Destylarnia należy do firmy Mazurskie Miody, obecnej na rynku alkoholi od ponad dwudziestu lat, twórcą marki jest Bogdan Piasecki. Degustację prowadził Mateusz Szydłowski, główny technolog firmy.

Warmińska Destylarnia Okowita Miodowa (40%)

We własnej kolumnie przedestylowano miód. Mamy tu różne miody – wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy, słonecznikowy i gryczany. Fermentacja trwa ok. 10 dni, destylat odbierany jest z niską mocą w przedziale 60-70%. Finalny produkt to kupaż, mieszanka destylatów młodych i leżakowanych w beczkach dębowych nowych i używanych, z dodatkiem w końcowym etapie produkcji miodu lipowego i rzepakowego. Aromat wyraźnie miodowy, ale wcale nie bardzo słodki, są przyjemne nuty owocowe, także mineralne i ziołowe. W smaku jest miód gryczany, wanilia, kakao, lekka goryczka, nuta gorzkiej pomarańczy, grejpfruta, ale też kwiatowość. W finiszu lekkość – miód, ale nie oblepiający usta, gryka, wanilia, gorzkie cytrusy, nuty ziołowe, jakby chmielowe.

4.5/5

27/28/28/8=91[AV-rekomenduje]

Warmińska Destylarnia Śliwowica Starzona (40%)

Lokalne śliwki węgierki. Fermentacja trwa kilka dni. Ostateczna wersja to kupaż – mieszanka niestarzonego destylatu śliwkowego, a także leżakowanych w beczkach z nowego dębu oraz w beczkach po miodach pitnych. Aromat słodkiej śliwki, miodu, przypraw korzennych – imbiru, ziela angielskiego, jest też sporo wanilii. Przyjemnie i słodko. W smaku dojrzałe, ale soczyste słodkie śliwki, słodkie jabłka są w ustach, gruszki – owocowo i zaskakująco rześko. W finiszu jest lekka nutka pektyn, goryczka, smaczne soczyste śliwki, kwaskowe jabłka i dopełniająca całości miodowa słodycz.

4.5/5

27,5/28,5/27,5/7,5=90[AV-rekomenduje]

Whisky Rodowa 6YO (40%)

Własna słodowa whisky, sami zacierają, fermentują i destylują jęczmień. Whisky leżakowała we francuskim dębie, beczkach po miodach Bogdana Piaseckiego (półtorakach i dwójniakach) i francuskich winach. Beczki napełniono z dość niską mocą 60-7-%. Zapach słodki, miodowo-owocowy, nuty jabłek, gruszek i moreli oraz śrutowanego ziarna. Smak słodki, miodowo-brzoskwiniowy z lekką nutką ziół, propolisu, przyjemna miodowa słodycz. W finiszu wędzone śliwki, morele, czarna herbata, czarny bez, czarna porzeczka, wanilia i miód.

4/5

25,5/25,5/26/7,5=84,5

Langlander Whisky Single Malt 2012 bottled 2017 (43%)

Pierwsza whisky jaka powstała pod okiem Bogdana Piaseckiego i jednocześnie pierwsza na rynku whisky z beczek z polskiego dębu. Zadebiutowała w 2016 roku, ta edycja jest z 2017 roku, edycja liczyła 2000 butelek, dziś ma charakter kolekcjonerski. Wyprodukowana w 100% z polskich surowców, a do jej leżakowania zostały zastosowane również polskie dębowe beczki. W aromacie jabłka, drewno (szczapy z ogniska), odrobina wanilii, czarny pieprz. W ustach dość ostra, przyprawowa – imbir, goździki, dużo ziarna, ale jest też bardziej słodka nuta owocowa. Finisz lekki, są w nim kwaskowe jabłka, gruszki, dużo ziarna, pieprzność, a także zielony orzech włoski.

3.5/5

23/23/22/7=75

Sublimat Winny Mikołaja Kopernika (32%)

Mazurskie Miody i Bogdan Piasecki postanowili odtworzyć dawną recepturę „wina sublimowanego” Mikołaja Kopernika, który poza tym, że był astronomem, to był także lekarzem. W jego oryginalnej recepturze są: „dwie kwarty ususzonych jagód, figi 4 drachmy, cynamonu, goździków i szafranu po 5 drachm”. Szafran dał piękny bursztynowo-żółty kolor. Do zestawienia likieru użyto destylatu miodowego oraz siedmioletniego miodu pitnego półtorak. Aromat jest złożony i bardzo elegancko poukładany, jest w nim miodowa słodycz, jest wyraźny, choć nie dominujący cynamon oraz goździki – nuty korzenne, piernikowe, jednak subtelne. Jest dużo nut winnych, kwaskowych i ziołowo-korzennych, wermutowych. Są też w aromacie wspomniane jagody. Smak na pozór lekki, ale intensywny – dużo piernika (cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie, pieprz), kwaskowość winogron, suszona śliwka, jabłka, susz wigilijny, figi, daktyle. Finisz długi, korzenny, sporo pieprzu i goździków, gałka muszkatołowa, ale też cierpko-słodki smak soku jabłkowego, a i wędzona śliwka.

4.5/5

28/28,5/28,5/9=94[AV-rekomenduje]

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.