W zabytkowym budynku gorzelni z XIX wieku w okolicy Wrocławia, w Stanicy, w połowie 2019 roku rozpocznie działalność rzemieślnicza destylarnia Wolf & Oak. Jest to projekt związany z Michałem Płuciszem, który od 2011 roku eksperymentuje z whisky i innymi alkoholami pod marką Wolf Distillery. Ma na swoim koncie kilka branżowych nagród oraz sukcesy sprzedażowe i wizerunkowe. Pierwsza, niekomercyjna kolekcja 17 butelek Wolf Distillery uzyskała wartość 10 tys. zł podczas licytacji na festiwalu Whisky Live Warsaw 2017. Wcześniej whisky Wolf Distillery zamknięta w 30 litrowej beczce, została wylicytowana na aukcji za kwotę 11 tys. zł.
Obecnie marka Wolf & Oak kontynuuje dorobek Wolf Distillery, oferuje osobom prywatnym i firmom inwestycję w beczki, które w 2019 roku zostaną napełnione żytnim spirytusem by po trzech latach leżakowania w amerykańskim i polskim dębie mogły być rozlane jako polska Single Rye Whiskey.
Firma oferuje trzy programy inwestycyjne w beczki – możliwość zakupu własnych beczek o pojemności 200, 100 oraz 50 litrów. Wykonane z dębu amerykańskiego oraz polskiego, zostaną zalane spirytusem ze 100% zacieru żytniego o mocy 62%. Każda beczka będzie mocno wypalona żywym ogniem.
Beczki po 200 l
Do kupienia jest jedna ze 100 pierwszych beczek – numery od 101-200. Po trzech latach whiskey będzie rozlewana do butelek lub dalej starzona, w zależności od woli inwestora. Po tym okresie przy „angel’s share” na poziomie 4-5% rocznie, pozostanie w beczce około 170 litrów o mocy 58%. Trunek może zostać rozlany do 242 butelek 0,7 l o mocy beczki, lub 300 butelek 0,7 l o mocy 47%.
Beczki po 100 l
W mniejszej beczce maturacja zachodzi efektywniej, przez co szybciej uzyskujemy pożądane efekty. Po trzech latach whiskey jest rozlewana do butelek lub dalej starzona. Przy „angel’s share” na poziomie 5% pozostanie w beczce około 86 litrów o mocy 57%. Trunek może zostać rozlany do 122 butelek 0,7 l o mocy beczki lub 148 butelek 0,7 l o mocy 47%.
Beczki po 50 l
W małej beczce maturacja zachodzi bardzo efektywnie, a rozmiary beczki pozwalają na jej użytkowanie choćby w salonie. Po trzech latach trunek odpowiada 8-10 letniej whiskey starzonej w standardowej beczce (200 litrów). Jest rozlewana do butelek lub dalej starzona. Przy „angel’s share” na poziomie 5-7% pozostanie w beczce około 40 litrów o mocy 55%. Trunek możemy rozlać do 57 butelek 0,7 l o mocy beczki lub 66 butelek 0,7 l o mocy 47%.
Koszty i profity
Koszt inwestycji to: 200 litrów – 24.000 zł (tylko 100 numerowanych beczek, nr 101-200), 100 litrów – 17.000 zł (100 beczek z imieniem i nazwiskiem właściciela) oraz 50 litrów – 11.000 zł (200 beczek z imieniem i nazwiskiem właściciela). Cena zawiera butelkowanie trunku – butelki, korki, etykiety oraz tuby – a także leżakowanie i doglądanie beczki w magazynie przez okres trzech lat.
Po upływie trzech lat kupujący może zadecydować o dalszym leżakowaniu lub rozlać swoją beczkę do butelek.
Destylarnia gwarantuje wykup beczki po upływie trzech lat lub organizację sprzedaży zabutelkowanej whisky.
W przypadku decyzji o wycofaniu się z inwestycji, kupujący otrzymuje gwarancję zwrotu poniesionych kosztów na zakup beczki podniesioną o 9,5%, zatem w żadnym momencie nie ponosi ryzyka utraty zainwestowanych środków.
Patrząc na wzrost wartości rynku whisky można spodziewać się zysku na inwestycji w okresie 2018-2022 na poziomie ok. 30%. Obecnie żadna inna branża w Polsce nie rokuje zwrotów na inwestycji na podobnym poziomie.
Więcej informacji: biuro@spirits.com.pl