Wayward

mały producent irlandzkiej whiskey z Killarney w hrabstwie Kerry. Posiadłość położona nad wielkim jeziorem, zasadzili na farmie swój jęczmień, by robić z niego whiskey. Pierwsza własna destylacja planowana jest na 2024 rok. Właścicielem jest sir Maurice O’Connell, a jego rodzina ma tu posiadłości ziemskie od XII wieku.

Wypuścili dotąd dwie whiskey. Liberator Tawny Port Finish (46%) to irlandzka blended malt, zestawiona z destylatów słodowych: z 2006 roku z Cooley Distillery (22% zawartości blendu) i z 2015 z Great Northern Distillery. Pierwotne leżakowanie w beczkach po bourbonie, potem finiszowanie 9-12 miesięcy w beczkach po tawny port. Intensywny, słodowy aromat, nuty pieczonych jabłek, cynamon, lukier, słodkie owocowe balsamico, orzechy włoskie. W smaku słony wypieczony chleb, rodzynki, orzechy, suszone wiśnie, morele. W finiszu daktyle, rodzynki, orzechy brazylijskie i włoskie, suszone wiśnie, sadza. Liberator Double Port Finish (46%) to blendowana whisky, zestawiona z destylatów słodowych: z 2006 roku z Cooley Distillery i z 2015 roku z Great Northern Distillery oraz z single grain z 2010 roku z Cooley i 2015 z Great Northern. Whisky słodowe stanowią 45% mieszanki. Po okresie leżakowania w beczkach po bourbinie whiskey była finiszowana przez 9-12 w beczkach po porto ruby i tawny. Aromat słodki – gruszki, syrop z wiśni, czekolada. W smaku orzechy włoskie, wiśnie, śliwki, brzoskwinie. Bardzo słodki finisz, czekolada, czekolada z wiśnią, wiórki kokosowe, słodki słód, karmel.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.