Po Ardbegu, także Suntory eksperymentuje ze starzeniem whisky w przestrzeni kosmicznej. Firma zapowiedziała serię badań, mających na celu analizę wpływu grawitacji na proces starzenia whisky. Suntory Global Innovation Centre przedstawi do eksperymentu pięć destylatów o mocy 40%. Trunki zostaną umieszczone na pokładzie międzynarodowej stacji kosmicznej, a dokładniej International Space Station’s Japanese Experiment Module, nazwanego Kibo. Do współpracy zaproszono Japan Aerospace Exploration Agency, a cały projekt podzielono na dwie grupy. Statek kosmiczny wystartuje z JAXA’s Tanegashima Space Cente 16 sierpnia 2015 roku. Trunki z grupy I powrócą na ziemię we wrześniu 2016 roku, gdy tymczasem destylaty z grupy II – w bliżej nieokreślonym terminie, ale co najmniej dwa lata później niż z grupy I. Próbki alkoholi będą przetrzymywane na stacji kosmicznej, podczas gdy identyczny zestaw będzie przechowywany w tym czasie w Japonii. Po powrocie na ziemię „kosmicznych” próbek będą one porównywane z trunkami „ziemskimi”.