24 maja Fergus Simpson poprowadził online degustację whisky single grain z beczek należących do Duncan Taylor. Gwiazdą wieczoru była whisky w wieku 31 lat z nieistniejącej destylarni Dumbarton, są to obecnie bardzo rzadkie butelkowania. Inne whisky wieczoru, to butelkowania pojedynczych beczek z destylarni: Girvan, Invergordon, North British i Strathclyde. W przypadku trzech pierwszych, były one finiszowane w małych beczkach typu octave, w których wcześniej przechowywano sherry.

Fergus Simpson szeroko wprowadził uczestników degustacji w świat whisky single grain. – W każdej single grain jest pewien udział słodu, zwykle ok. 10%, gdyż cukier zawarty w słodzie uruchamia fermentację. W Szkocji nie wolno fermentować whisky z udziałem enzymów czy dodanych cukrów, słód jest zatem niezbędny. Destylacja zwykle odbywa się w kolumnie, do mocy 95% i jak każda inna whisky single grain dojrzewa minimum trzy lata w dębowych beczkach. Nie ma ograniczeń dotyczących liczby napełnień beczek. Duncan Taylor napełnia jednak swoje beczki maksymalnie trzy razy. Zalewamy beczki z mocą ok. 65%, żeby alkohol nie wchodził zbyt agresywnie w kontakt z drewnem. Nie jest prawdą, że whisky grain potrzebuje minimum 25-30 lat, żeby móc równać się z single malt. Może być znacznie młodsza, ale trzeba ją od początku traktować jak dobry materiał na whisky, czyli przede wszystkim mądrze zarządzać beczkami. Tylko wtedy będziemy mieli dobrą grain whisky – mówił Fergus Simpson, ambasador whisky w Duncan Taylor.
Degustacja odbywała się poprzez Facebook. Uczestnicy wcześniej otrzymali zamówione buteleczki 30 ml z każdą z whisky, a komentarze były wpisywane poprzez Facebook Messenger. Dodatkowo, po każdej whisky, pytania do prowadzącego zadawał Sam Peacock z Duncan Taylor.

Girvan 2007 9YO Duncan Taylor Octave (52,3%)
Destylarnia należy do William Grant & Sons, produkują tam 20-25 mln l alkoholu rocznie. Zbudowana w 1963 roku. Produkowane tu destylaty trafiają głównie do blendów Grant’s czy Clan MacGregor.
Whisky dojrzewała najpierw w beczkach bourbon hogshead, potem spędziła dziewięć miesięcy w beczkach octave 60-70 l po sherry oloroso. Czuć silnie aromat alkoholu, lekko nuta ziaren kawy, bardzo dużo wanilii i nuta maślana. W smaku sporo drewna, rodzynki, gorycz albedo, sporo wanilii, drożdże. W finiszu biała czekolada, wiórki kokosowe i wilgotne liście. Wydaje się wciąż niedojrzała i zbyt alkoholowa.
1.5
11/11/11,5/2,5=36

Invergordon 2007 12YO Duncan Taylor Octave (53,1%)
Destylarnia została zbudowana w 1959 roku przez Whyte & Mackay w Invergordon (Highland). Znana jest z niezwykłych kolumn Coffeya, które dają unikatowy alkohol. Pracuje na potrzeby blendów Whyte & Mackay.
Whisky dojrzewała najpierw w beczkach po bourbonie, potem miesiące w octave po sherry. Przed ponownym zabeczkowaniem lekko obniżono moc alkoholu. Aromat słodkiego tytoniu, biszkoptów, suszonych ziół, zwłaszcza tymianku, lekko kawa, kakao. W smaku bakalie, zwłaszcza rodzynki, wanilia, słodka kawa z mlekiem i biała czekolada, dużo drożdży. Finisz nieco mineralny, nuty pieprzu, czekolada z pieprzem i wanilia. Znacznie bogatsza niż Girvan, ale wciąż zdaje się być zbyt młoda.
2
15/14,5/13,5/3,5=46,5

North British 1991 22YO Duncan Taylor Octave (54,8%)
North British Distillery powstała w 1885 roku w Edynburgu. Obecnie działa na potrzeby blendów Diageo i grupy Edrington, obydwie firmy są udziałowcami w spółce, która kontroluje zakład.
Whisky przez osiem miesięcy finiszowała w beczkach octave po sherry, a wcześniej w drugi raz napełnionych beczkach po bourbonie. Aromat skórek pomarańczy, bergamotki, rodzynek, skóry, gorzka czekolada z pomarańczą. W smaku wanilia, kokosanka, biała czekolada z wiórkami kokosowymi i odrobina soli. W finiszu zaskakuje czerwonymi owocami, słodki sok wiśni i maliny, dużo białej czekolady, kokosa, skórki pomarańczy, rodzynki i drożdże (duży wpływ sherry), na koniec – skóra i sól oraz pieprz. Elegancka.
4
26/23/24/7,5=80,5

Strathclyde 1990 23YO Duncan Taylor Dimensions (54,8%)
Destylarnia powstała w Glasgow w 1927 roku, początkowo produkując głównie alkohol na gin. Obecnie produkuje alkohol do blendów grupy Pernod Ricard, m.in. do Ballantine’s.
Whisky spędziła cały swój czas w beczce po bourbonie hogshead. Aromat czerwonych owoców i śliwek, mirabelek, lukier, lekko koper, mięta, egzotyczne drewno. W smaku oleista, gęsta, mięsista, sporo słodyczy i przypraw korzennych, słodkie śliwki, pieczone jabłka z cynamonem. Koper, kmin, anyż, przyprawy korzenne, wanilia. Znakomita.
4.5
25,5/27/26,5/8=87

Dumbarton 1987 31YO Duncan Taylor (53,3%)
Zbudowana w latach 30. w Dunbartonshire. Przez lata związana z Hiram Walker, produkowała m.in. grain whisky dla Ballantine’s. Na terenie tego samego zakładu działały tez dwie małe destylarnie single malt whisky – Inverleven i Lomond. Zamknięta i wyburzona w 2002 roku, nic po niej nie pozostało.
Ponownie napełniona beczka bourbon hogshead. Aromat ziół, czereśni, mirabelek, słodkich dojrzałych jabłek. Do tego rozgrzewające goździki. W smaku tłusta, masło, ziołowość, tytoń, wanilia, rodzynki i drożdże. W finiszu delikatnie sól, słodkie bakalie – daktyle, figi, i znowu sól, dużo soli. Wyjątkowe wydarzenie, unikatowa whisky, która przemawia historią miejsca.
4.5
27,5/27/27,5/8,5=90,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail