Whisky i wina z Douro

29 września w Forcie Whisky odbyła się degustacja win z regionu Douro – porto ruby, porto tawny i moscatel w zestawieniu z whisky, które leżakowały w beczkach po tych winach. Wina pochodziły z jednej z najstarszych piwnic w regionie, Real Companhia Velha. Ta królewska firma została założona 10 września 1756 roku, przez króla Portugalii, José I. Powstała pod auspicjami premiera, Sebastião José de Carvalho e Mello, hrabiego Oeiras i Marques de Pombal. Markiz de Pombal był wielkim promotorem porto, to dzięki jego inicjatywie zmierzono wielkość wszystkich parceli w Douro i wytyczono obszar DOC. Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto-Douro została ustanowiona przez Radę Królewską króla José I. Z czasem przyjęli nazwę Real Companhia Velha. W 1781 roku porto z Real Companhia Velha trafiło do Rosji na stół Carycy Katarzyny II. Od 1865 roku na mocy otrzymanej licencji firma mogła wejść na rynki globalne. Ich polskim przedstawicielem jest M&P. Degustowane whisky to: GlenAllachie 11YO Moscatel Wood Finish, Glenmorangie 14YO Quinta Ruban oraz torfowa Glen Scotia 14YO Tawny Port Finish.

– Słodkie wzmacniane wina z Douro dojrzewają w dębowych beczkach typu pipe. Są one znacznie większe od beczek po bourbonie, mają 550-650 l. Tak duża beczka to mniejszy kontakt alkoholu z drewnem, ale pozostałości po słodkich winach wchodzą w reakcje z whisky, dając wspaniałe efekty. Whisky zawdzięcza im: ciemniejszy kolor, często idący w stronę różu, owocowość i słodycz, aromaty rodzynek, drożdży, orzechów włoskich, suszonych lub kandyzowanych owoców, tytoniu, wiśni, porzeczki, smak słodki, bakaliowy, orzechowy – mówił prowadzący spotkanie Łukasz Gołębiewski.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.