Billy Walker wraz z destylarnią GlenAllachie odkupił od Pernod Ricard prawa do marek blendowanych whisky MacNair’s i White Heather. Niegdyś popularna, dziś niemal zapomniana, whisky MacNair’s powraca na rynek w wersji mocno torfowej blended malt jako MacNair’s Lum Reek. Składają się na nią whisky z Islay, z destylarni Diageo, a także whisky z GlenAllachie, z beczek z dziewiczego dębu oraz po: bourbonie, sherry oloroso i czerwonym winie. Oferowane są wersje: NAS, 12YO i 21YO. Poza intensywnym torfem w aromacie odnajdziemy dużo słodu i owoców z sadu. Whisky butelkowane są z mocą 46%. W Polsce będą dostępne w ofercie M&P.


Oryginalnie blend został stworzony przez Harveya MacNair z Glasgow, około 1837 roku. Podobnie jak obecnie, była to mieszanka mocno torfowa. Za zestawianie obecnej MacNair’s Lum Reek odpowiada Billy Walker. Drugi człon na etykiecie whisky odnosi się do popularnego w Szkocji toastu: „Lang may yer lum reek”, co można tłumaczyć jako: „Dokąd dym nie opadnie”.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail