Whisky w Wesołej

13 grudnia w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyła się promocja nowych whisky w ofercie M&P. Przegląd był bardzo zróżnicowany, od japońskiego blendu, przez whiskey irlandzkie, po szkockie single malty. Spotkanie prowadził Mariusz Masiak.

Nikka Days (40%)
Whisky mieszana, zajęła miejsce Nikka Blended, dostępna od listopada 2018. Dedykowana na rynki Europy i USA, w Japonii niedostępna. Składa się na nią ok. 100 różnych destylatów – głównie coffey grain i nietorfowa Miyagikyo, z beczek po bourbonie, z nowego amerykańskiego dębu czy po sherry.
Barwa jasna, aromat bardzo przyjemnie rześki i owocowy – brzoskwinie, morele, jabłka, wiśnie, do tego miód. W ustach bardzo dużo jabłek, gruszki, brzoskwinie, yuzo. Finisz to jabłka, lekko nuta gorzka – pestkowa. Konsekwentnie owocowa. 4/5
24,5/24,5/24/7=80

Irishman Caribbean Cask Finish (46%)
Whiskey mieszana – single malt i single pot still, trzykrotnie destylowana. Beczki po rumie z St. Lucia Chairman’s Reserve, w których whiskey finiszowała przez sześć miesięcy. Premiera w lutym 2018 roku, jako druga edycja Founder’s Reserve Cask Series. Rozlano tylko dwanaście beczek.
Aromat słodki, bananowy, do tego papaja, mango, leciutko nuta tytoniu, zielona gruszka. W smaku dużo jabłka, dużo gruszki pomarańcze. W finiszu powracają banany i egzotyka, choć jest także jabłko. 4/5
25/24,5/25/7,5=81,5

West Cork 9th M&P Festival (56%)
First fill ex-bourbon cask, whisky single malt czteroletnia. Wykorzystano beczki po bourbonach Michter’s.
Aromat ziołowy, nuty kukurydziane, dymne i maślane, apteczne, nawet octowe. Smak bardzo maślany, mdły – oliwa, nuty ciężkie – smar, tytoń. W finiszu wanilia, toffi, migdały i dużo kukurydzy. 2.5/5
19,5/15,5/14,5/5,5=55

Springbank Local Barley 9YO (57,7%)
Czwarta edycja Local Barley, gdzie cały jęczmień jest z lokalnej farmy ze zboża odmiany optic. Beczki – 80% bourbon, 20% sherry. Wypuszczono 9700 butelek.
Aromaty dymne, medyczne, solankowe, morskie i drożdżowe. Smak wyrazisty – dużo torfu, jodyny, ale też miód. Finisz to ciasto z wiśniową galaretką, tytoń i torf, a i trochę soli. 4/5
23/26/26/7,5=82,5

Kilkerran 8YO CS (56,5%)
Trzecia edycja Kilkerrana z mocą beczki, odrobinę mniej alkoholu niż w poprzedniej, 100% beczki po bourbonie, wypuszczona w 2018 roku.
W aromacie bardzo dużo wiśni, marcepan, migdały, ciasto drożdżowe i banany. W ustach delikatna, wciąż bardzo dużo marcepanu i wiśni, sól, dym, torf, ale nie inwazyjny. W finiszu bardzo dużo soli, nuty medyczne, jodowe. 3.5/5
23,5/23,5/23,5/7=77,5

Kilchoman Fresh Bourbon CS 2017 (56,6%)
First fill ex-bourbon cask, z mocą beczki.
W aromacie karkówka z rusztu i boczek wędzony, węgorz wędzony, ocet i kiszonki, nuty ziemiste, krzemionkowe i siarkowe. W smaku bardzo przyjemna – delikatna słodycz budyniu waniliowego, sól. W finiszu jodyna, dużo torfu, dużo soli (jak do peklowania) i jodyny, ale też tuja, igliwie. 4.5/5
27/27,5 /27,5/8=90

 

Mariusz Masiak
Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.