6 września w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja kolekcji whisky Old Pulteney, którą prowadził globalny ambasador marki, Łukasz Dynowiak, który przedstawił miejsce, historię i metody produkcji.

– Destylarnia Pulteney znajduje się w mieście Wick w Caithness na surowym wybrzeżu w dalekim, północno-wschodnim zakątku Szkocji i zaledwie 16 mil od John O Groats, czyli najdalej wysuniętego na północ punktu głównej wyspy Wielkiej Brytanii. Nazwa Wick pochodzi od nordyckiego słowa „vik” oznaczającego zatokę, co podkreśla historyczny związek tego regionu z obecnością Wikingów – mówił Łukasz Dynowiak.
Destylarnia została założona w 1826 roku przez Jamesa Hendersona. Nosi imię Williama Johnstone’a Pulteneya, lokalnego działacza, polityka, właściciela dużej fortuny. Pulteney zbudował w Wick nowy port, który stał się największym na świecie centrum połowów śledzia. Przy okazji zmodernizowano destylarnię. Jej rozwój przerwało wprowadzenie prohibicji w Wick, która trwała od 1922 roku przez aż 25 lat. W latach 1930-1951 destylarnia była zamknięta. Na początku lat 50. nowym właścicielem został Robert „Bertie” Cummings, adwokat z Banff. W 1995 roku zakład został sprzedany do Inver House Distillers. W 1997 roku zadebiutowała marka Old Pulteney The Maritime Malt i whisky Old Pulteney 12YO.
Słodowany jęczmień jest śrutowany przez stary młyn Porteus. Pięciotonowa kadź zacierna przerabia tygodniowo 19 zacierów. Mają siedem kadzi fermentacyjnych ze stali nierdzewnej, 23,5 tys. l brzeczki z każdego procesu zacierania. Wykorzystują suche drożdże. Po 65 godzinach fermentacji powstaje alkohol o mocy 7,5%. Działa tu tylko jedna para alembików o nietypowym kształcie, u nasady szyi mają dużą kulę (odzwierciedloną w obecnym kształcie butelki whisky Old Pulteney), i zamiast tradycyjnego łabędzia zwieńczony jest nietypowym, prostym odcięciem. Mają pięć magazynów leżakowania, wykorzystują głównie beczki po bourbonie i po sherry.

Old Pulteney 12YO (40%)
Głównie beczki second fill ex-bourbon. Aromat słodkich, pieczonych jabłek, śliwek, moreli, bananów i cynamonu, miodu i toffie, wanilii, nawet czekolady z wiśnią, prażone ziarno, wypieczona skórka chleba, ciasteczka maślane. Czuć też typową dla portowych whisky słoność. Smak jest słodki – miód, nektar kwiatowy, pomarańcze, mandarynki, banan. Poza tym pektyny, pestki owoców i nuta krzemienna, chleb z solą, nuty portowe, wędzone ryby, popcorn z karmelem. W finisz: słód, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, śliwki, banany, pomarańcze, czekolada z pomarańczą. Pestki jabłek i sól, solony karmel.
3.5
23/24,5/24/7=78,5

Old Pulteney Huddart (46%)
Beczki drugiego napełnienia z amerykańskiego dębu, po bourbonie, a następnie beczki po burbonie, w których wcześniej przechowywano torfową whisky anCnoc. Whisky powstała dla uczczenia kapitana i sławnego hydrografa z Wick – Josepha Huddarta. Aromat słodki: gruszki, jabłka, miód, czekolada z solą, solony karmel, butterscotch, crème brûlée, wanilia, nuty mleczne, lekko siarka, wędzone śliwki, wędzony ser, skóra, tytoń, torf i ryby. W ustach nuta torfu i sadzy, mineralność, wędzenie, wędzony ser, czuć: miód, imbir, miętę, szałwię, ale też pieczone jabłka. Przyjemny finisz, w którym znajdziemy wędzonego tuńczyka i prażone migdały oraz dużo słodyczy, wanilii i toffi, jabłka, gruszki, kiszone limonki, wyczuwalny torf, tytoń, orzechy.
3.5
22,5/23/22,5/7=75

Old Pulteney 15YO (46%)
Beczki drugiego napełnienia po bourbonie, a następnie finiszowanie w beczkach pierwszego napełnienia po sherry oloroso z hiszpańskiego dębu. Zapach elegancki, dość słodki, delikatny, mineralno-owocowy. W zapachu sporo jabłek, śliwki, kwiatowe nuty muskatowych winogron, rodzynki, ananas, mango, melon, soczyste zielone jabłka, papierówka, a i dobrej jakości ocet jabłkowy oraz cynamon. drożdże. Czuć też miód i słodkie daktyle, ciemna czekolada z wiśniami, orzechy, skóra. W ustach równie elegancka, słodko-cierpka, bardzo owocowa, dużo jabłek, gruszek, banany, dużo sherry: przyprawy korzenne, orzechy, figi, śliwki, wiśnie, morele, daktyle, rodzynki oraz pieprz i drożdże, delikatna nuta medyczna i solankowa. W finiszu to coś z japońskiej kuchni: słodkie wodorosty i wasabi, wędzony węgorz, śliwki, cierpkie wiśnie, skóra, kardamon, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cierpkie skórki jabłek, gorzkie pestki jabłek, pomarańcze, lekka nuta soli. Rozgrzewa.
4.5
27/27/27,5/8=89,5

Old Pulteney 18YO (46%)
Beczki drugiego napełnienia po bourbonie, a następnie finiszowanie w beczkach pierwszego napełnienia po sherry oloroso z hiszpańskiego dębu. Ciężki aromat: heban, róże, miód, kakao, tytoń i skóra. A także: drożdże, figi, suszone morele, suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie. Do tego nuty mięsne, wędzone. W ustach wytrawna, cierpkie winogrona, gruszki w occie, dużo tytoniu, orzechy włoskie, rodzynki, figi, daktyle, drożdże, zioła, sól i pieprz. W finiszu pieprz, ziele angielskie, śliwki, suszone wiśnie, sporo drożdży, ziół, duży wpływ sherry oloroso, dalej – miód, terpentyna i sól.
4.5
27,5/27,5/27/8=90

Old Pulteney 25YO (46%)
Whisky przez ponad dwadzieścia lat leżakowała w beczkach bourbonie, a potem w hiszpańskich beczkach typu butt po sherry oloroso. Aromat elegancki, głęboki, mocno przyprawowy, są tu: skóra, wiśnie, lakier, wędzenie, słodkie gruszki i jabłka, morele, śliwki. W smaku dużo wędzenia: mięso, dym, nuty rumowe, słodycz gruszek williams, słodkie jabłka, śliwki. Finisz cierpki, skórzany i tytoniowy, ale jest i słodka nuta daktyli i ananasa, poza tym: śliwki, wiśnie, jabłka, cynamon, kokos. Od cierpkości przechodzi w stronę wielkiej łagodności.
5
28,5/28,5/29,5/9=95,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail