22 września Dawid Kur, twórca bloga 365 Dni z Whisky, poprowadził on-line degustację pt. Whisky z regionu Campbeltown. W Campbeltown działają obecnie trzy destylarnie – Springbank, Glengyle i Glen Scotia. Próbowane whisky pochodziły z tych dwóch pierwszych i reprezentowały różne style szkockiej single malt. Hazelburn 10YO jest lekką, trzykrotnie destylowaną, owocową w aromacie whisky, która przywodzi whiskey z Irlandii. Z Campbeltown jest podobna odległość do Bushmills w Irlandii, jak do Ardbeg Distillery na Wyspie Islay. Trzykrotna destylacja przez lata była tu tradycją. Hazelburn powstaje w zakładzie Springbank, nazwa przypomina jednak inną destylarnię z Campbeltown, działającą w latach 1825-1925, której część budynków zachowała się do dzisiaj. Kolejną próbowaną whisky była klasyczna Springbank 10YO, tłusta, oleista, o nutach ziołowych, korzennych, owocowych, wędzonych… Woskowo-medyczna w ustach. Potem przyszedł czas na torf i whisky Kilkerran 12YO z sąsiadującej ze Springbank destylarni Glengyle. Oba zakłady pracują w symbiozie, mają wspólną słodownię, wspólne leżakownie, ta sama załoga pracowników część roku pracuje przy jednych alembikach, część przy drugich. Czwarta whisky była także torfowa, lecz tym razem znów ze Springbank, Longrow Peated. Zapach mocno torfowy, medyczny, słoność, wosk, jabłka. Nazwa nawiązuje do destylarni, która działała naprzeciwko zakładu Springbank w latach 1824-1896. Dzisiaj w jej miejscu jest niewielki pub i prywatny dom, zachowały się fragmenty dawnych murów. I na koniec bardzo torfowa, butelkowana z mocą beczki 57,4% Kilkerran Heavily Peated Batch 6 – zapach wina, sadzy, śliwek, wiśni, medykamentów. Ta whisky została zgodnie uznana za najlepszą butelkę w degustacji.
Whisky z regionu Campbeltown
Powiązane artykuły
Czysta szkocka wódka o mocy 40% z BrevDog Distilling robiona z mieszanki pszenicy i jęczmienia. […]
Produkcji firmy Georgian Kalata, destylacja 2025. Aromat intensywny, słodko-kwaśny z nutą lakieru, kwaśne jabłka, fermentujący […]
Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]
Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]
Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]
Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]
20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]
Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]