Whisky z regionu Campbeltown

22 września Dawid Kur, twórca bloga 365 Dni z Whisky, poprowadził on-line degustację pt. Whisky z regionu Campbeltown. W Campbeltown działają obecnie trzy destylarnie – Springbank, Glengyle i Glen Scotia. Próbowane whisky pochodziły z tych dwóch pierwszych i reprezentowały różne style szkockiej single malt. Hazelburn 10YO jest lekką, trzykrotnie destylowaną, owocową w aromacie whisky, która przywodzi whiskey z Irlandii. Z Campbeltown jest podobna odległość do Bushmills w Irlandii, jak do Ardbeg Distillery na Wyspie Islay. Trzykrotna destylacja przez lata była tu tradycją. Hazelburn powstaje w zakładzie Springbank, nazwa przypomina jednak inną destylarnię z Campbeltown, działającą w latach 1825-1925, której część budynków zachowała się do dzisiaj. Kolejną próbowaną whisky była klasyczna Springbank 10YO, tłusta, oleista, o nutach ziołowych, korzennych, owocowych, wędzonych… Woskowo-medyczna w ustach. Potem przyszedł czas na torf i whisky Kilkerran 12YO z sąsiadującej ze Springbank destylarni Glengyle. Oba zakłady pracują w symbiozie, mają wspólną słodownię, wspólne leżakownie, ta sama załoga pracowników część roku pracuje przy jednych alembikach, część przy drugich. Czwarta whisky była także torfowa, lecz tym razem znów ze Springbank, Longrow Peated. Zapach mocno torfowy, medyczny, słoność, wosk, jabłka. Nazwa nawiązuje do destylarni, która działała naprzeciwko zakładu Springbank w latach 1824-1896. Dzisiaj w jej miejscu jest niewielki pub i prywatny dom, zachowały się fragmenty dawnych murów. I na koniec bardzo torfowa, butelkowana z mocą beczki 57,4% Kilkerran Heavily Peated Batch 6 – zapach wina, sadzy, śliwek, wiśni, medykamentów. Ta whisky została zgodnie uznana za najlepszą butelkę w degustacji.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.